Czechtek 2005. Policejní zásah proti tančícím mladým lidem byl naprosto absurdní, říká historik Vaněk

4. listopad 2019

Zásah proti freetekno festivalu Czechtek v červenci 2005 byl největší policejní akcí od roku 1989. Proti účastníkům teknivalu zasáhla zhruba tisícovka policejních těžkooděnců. Pro správné pochopení této události je potřeba analyzovat i kontext tehdejší politické scény v Česku. Právě o motivacích premiéra Paroubka i dalších politických aktérů té doby jsme v rozhovoru ze série Po sametu hovořili s ředitelem Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Miroslavem Vaňkem.

Na konci července 2005 proběhl na legálně pronajaté louce u Mlýnce na Tachovsku freetekno festival CzechTEK, který násilně rozehnala policie. Tisícovka těžkooděnců ukončila za pomoci vodních děl akci s argumentem, že je potřeba chránit okolní pozemky. V té době bylo na teknivalu zhruba 5 000 účastníků. Desítky z nich se střetly s policií. Na obou stranách byli zranění včetně několika vážných úrazů. Tehdejší politická reprezentace v čele s premiérem Jiřím Paroubkem z ČSSD zásah obhajovala jako nutnost, opozice kritizovala jeho nepřiměřenost. Zásah na Czechteku byl největší policejní akcí proti civilistům po roce 1989. Z útoku na policisty bylo obviněno 9 účastníků Czechteku, tři soud osvobodil, jeden dostal podmínku. Policista nebyl obviněn ani jeden. Senátní výbor pro bezpečnost označil zásah za nepřiměřený. Náklady na něj se vyšplhaly na 31 milionů korun. Vyšetřování skončilo v roce 2009 s tím, že policie postupovala podle zákonů. V civilních sporech se několik účastníků domohlo omluvy a jednotlivci odškodnění.

Jaké byla politická situace v Česku v létě 2005, kdy se Czechtek konal?

V roce 2005 vládla ČSSD. Po odchodu Stanislava Grosse, který odešel z politiky kvůli nejasnému financování, přišel relativně neznámý Jiří Paroubek. Ten úplně nevěděl, na jakou notu má vsadit. Vzhledem k tomu, že preference ČSSD spadly až na deset procent, zvolil, nebo mu spíš asi jeho poradci poradili použití tvrdé taktiky proti komunitě, na které se dá síla ukázat celkem lehce. Evidentně se to vyplatilo. Za čtyři měsíce mu vzrostla popularita o patnáct procent. Tedy veřejnost asi spíš inklinovala k názoru, který jí předložili politici. Nepopírám, že tam bylo mnoho pochybení na obou stranách, ale využít tisíc těžkooděnců na lidi, kteří poslouchají muziku, to bylo a je absurdní.

Čtěte také

Největší kritika médií se snášela na Jiřího Paroubka, ale přímou odpovědnost nesl ministr vnitra Jiří Bublan. Čím to bylo?

Jiří Paroubek tehdy publikovat takový šílený text o tančících dětech, které jsou lidmi nebezpečnými státu. Hodně to připomínalo dikci komunistické propagandy. Někdy se tento text četl jako anekdota, protože v někom vyvolával úsměv a vlastně i nesnášenlivost. Jiří Paroubek si potom snažil naklonit mladé lidi, ale už se mu to nikdy nepovedlo. Neukázal se jako nový typ sociálního demokrata, ale starý typ papaláše.

Miroslav Vaněk

Myslíte si, že se po Czechteku poučila jak policie, tak politická reprezentace?

Určitě se policie poučila, všechny další akce byly úplně jinak organizačně, antikonfliktní týmy a tak dále. A nevím, jestli se poučila politická scéna. Tehdy totiž byla z dnešního pohledu docela legrační. Tu tvrdou linii zastávala celá ČSSD, proti tomu se svezl pravicově se tvářící Václav Klaus, začal nomády z Czechteku chránit, a s ním celá konzervativní část Poslanecké sněmovny. To je naprosto paradoxní posunutí a jedno z nejlegračnějších období a reakcí.

Byl pro vás postoj Václava Klause překvapivý?

Překvapilo mě, že se Václav Klaus stal zastáncem technařů, což je v jeho hierarchii ještě horší než ekologové, a v jeho ideologickém slovníku to rozhodně nenajdeme ani předtím, ani potom. Byla to čistě politická hra, jeho hra proti Paroubkovi a snaha oslabit ČSSD. Normálnější by bylo, kdyby se levice zastala technařů a pravice by takzvaně chránila konzervativní hodnoty, ale nevím.

Proč levicový premiér bojoval proti alternativní kultuře a technařů se zastával pravicový politik? Poslechněte si celý rozhovor s historikem Miroslavem Vaňkem a nezapomeňte si pustit i ústřední díl série Po sametu věnovaný Czechteku 2005.

autor: luv
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka