Dá se číst a ženy vidí jako hrdinky. Změní magazín Heroine český lifestyle?

29. listopad 2019
Rozhovor VR a MM

České časopisy pro ženy jsou v drtivé většině návody ke stereotypní dokonalosti. Jak být krásná, nejlepší manželka a matka a jak nestárnout. Že se to dá dělat jinak, ukazuje nový web Heroine.cz, který má aktuálně venku i první tištěný časopis. „Nad feminismem moc nepřemýšlíme, spíš ho žijeme,“ říká v Rozhovoru šéfredaktorka magazínu Anna Urbanová.

V Heroine se nedočtete, co koupit, abyste byli dokonalí a zapadli do očekávání středního proudu. Dozvíte se ale třeba to, kolik žen v Česku nemá běžně při sexu orgasmus. A proč a jak by bylo dobré tuhle doslova neuspokojivou situaci změnit. Web i časopis otevírá běžná témata životního stylu, jako vztahy, sex, rodinu, módu nebo volný čas. Dělá to ale z jiného úhlu pohledu a s jinou kvalitou než ostatní „ženské“ magazíny.

Anna Urbanová je šéfredaktorka webu a časopisu Heroine. Vystudovala bohemistiku, pracovala jako nakladatelská redaktorka, překladatelka a editorka. Působila jako šéfredaktorka české literatury v nakladatelství Euromedia. Mezi svůj přínos literatuře řadí i to, že kdysi před lety nedoporučila k vydání Padesát odstínů šedi. Proč? Poslechněte si v Rozhovoru.

„Jsem přesvědčená, že časopisy jsou důležité, ženy se z nich dozvídají, o čem se mluví, co se nosí a podobně. Bohužel u nás se soustředí hlavně na hezké obrázky a texty tím trpí. Nekladou na čtenářky příliš velké nároky,“ říká šéfredaktorka Heroine Anna Urbanová. Když přišla nabídka dělat jiný český magazín, měla hned jasno.

„Vím, co mi vadí, a zkouším to dělat jinak. Dávám důraz na úroveň textů, na dobré autory, na formu, se kterou pracujeme. Otevíráme témata, která rezonují s ženským světem. Články nezůstávají na povrchu, jdou hloub a týkají se často i těžší životní zkušenosti žen,“ vysvětluje koncept Heroine Anna Urbanová.

Poslechněte si, jak Heroine vznikla, v čem je jiná a jaké má ambice. Proč místo na většinu cílí na menšinu a jak může být takový model byznysově udržitelný? A jaké plány má šéfredaktorka Anna Urbanová? Dozvíte se v Rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.