David Zeman o své roli producenta: digitální zvuk Kalle nesluší

17. leden 2020

„Domácímu nahrávání jsem se věnoval od střední školy,“ říká Davida Zeman, polovina ceněného dua Kalle, kde tvoří po boku své ženy Veroniky. Poslední dobou se kromě svých kapel (dále Veena a Nod Nod) věnuje i práci na nahrávkách jiných hudebníků. „Snažím se o osobní přístup,“ říká David o tom, jakou náladu rád navozuje ve svém studiu, kde se snaží podpořit osobitý zvuk té které kapely.

Zatímco debut Kalle vznikl – a bylo to svého času neustále připomínáno – v obýváku a na klasický pás, aktuální Songs with the Acoustic Band nahrávali Kalle s kapelou v Divadle Oskara Nedbala. I přesto však záliba v analogovém zvuku Davidovi zůstala. Analogový sound lze totiž možná v plně digitalizovaném studiu napodobit, nálada nahrávání je ale přirozeně jiná. Techniku nicméně vnímá jako součást sebevyjádření.

Kapely, které ho prozatím oslovily ke spolupráci, pochází z okruhu spřízněných hudebníků, David se ale nebrání spolupráci s muzikanty „odjinud“, případně úkroku k jiným žánrům, než jaké si s jeho tvorbou obvykle spojíme.

S Davidem Zemanem o oblíbených producentech, perfekcionismu a prostoru k chybám. Poslouchejte druhý díl volné série rozhovorů s domácími producenty (nejen) temné hudby.

PLAYLIST

Ane Bjerkan – We Are the Young Ones
Světlo – Severní Karolína
Tábor – Znaky
Kalle – Felid
Kalle – By Now
Šimanský a Niesner – Hvězdolamy
Fotbal – Inside
Wessele – Obyčejné dny

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.