Dějiny, film a lidská práva! Podruhé

22. březen 2010

„Akademik“ Pavel Cyprich se v pátek ve svém Universálním okénku věnoval vzdělávacímu projektu filmového festivalu Jeden svět Dějiny, film a lidská práva. Ve studiu přivítal koordinátoru projektu Šárku Marouškovou a jeho dva účastníky – Katku Werkam a Lukáše Hanuse. Na závěr se Universum podívalo za studiem do Francie.

Festival Jeden svět není jen o promítání filmů. Jeho pobočnou větví je vzdělávací projekt Dějiny, film a lidská práva. Tomu už jsme se s jeho koordinátorkou v Universu věnovali v říjnu uplynulého roku. Se začátkem nového semestru se projekt dostal do své druhé fáze. Účastníci ze zahajovacího semináře nyní představují své vlastní filmové kluby a cvičení, ve kterých předestírají lidskoprávní tématiku svým studentům.

Jaké filmy Katka Werkman z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK a Lukáš Hanus z Katedry antropologických a historických věd FF ZČU v Plzni vybrali a jak budou předměty probíhat, i všechny další důležité informace o projektu, si poslechněte v záznamu pátečního rozhovoru.

O studiu ve Francii už sice jednou v Universu řeč byla, ale na hlavu nepříliš pracovitých zápaďanů se snesla jen kritika. Uspějí v hodnocení tentokrát lépe? Stávkují pořád? Po telefonu jsem si o tom povídal s Bárou, která tenhle rok tráví v Nice studiem etnologie.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.