Deprese, závislosti, chuť na sladké. Vyřeší naše problémy magnetická stimulace mozku?

21. duben 2023

Lidé, kteří mají potíže s přejídáním a se závislostí na jídle, se v budoucnu už nebudou muset spoléhat jen na svou pevnou vůli, případně léky na omezení chutě k jídlu. Jednou z variant léčby by mohla být i tzv. repetitivní transkraniální magnetická stimulace.

„Máme přístroj, ke kterému je připevněná magnetická cívka, která se přikládá nad hlavu pacienta, respektive nad oblast mozku, kterou chceme ovlivnit. Nejčastěji se používá stimulace prefrontálního kortexu,“ vysvětluje psychiatrička Monika Klírová z Národního ústavu duševního zdraví, kde tuto metodu v současné době testují pro využití u lidí, kterým se nedaří odolávat chuti na sladké.

Monika Klírová

Nelze se na ni ale stoprocentně spolehnout. Za přejídáním může být podle Klírové vliv prožitého traumatu, stres i špatné stravovací návyky a bez souběžné práce s těmito tématy se jen magnetickou stimulací zřejmě nevyřeší.

Magnetická stimulace se už v dnešní době používá pro léčbu některých duševních poruch, dobré výsledky jsou zaznamenány například v léčbě deprese. Čeho všeho lze dosáhnout stimulací mozku? Jaké je dostupnost této metody? A jak velké je riziko, že nám neinvazivní, avšak hluboko v mozku působící zákrok změní osobnost? Poslechněte si Diagnózu F o možnostech repetitivní transkraniální magnetické stimulace.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.