Pandemie proměnila poruchy příjmu potravy, problém je i nadměrné cvičení, říká lékařka

9. duben 2021

Poruchy příjmu potravy postihují až 70 milionů lidí na celém světě a mají nejvyšší úmrtnost ze všech duševních onemocnění. Vedle mentální anorexie a bulimie se problémem stává i přejídání a nadměrné cvičení. Situaci zhoršuje tlak sociálních sítí a nereálné, až patologické vzory.

Poruchy příjmu potravy už dávno nejsou jen „ženským“ tématem. Podle profesorky Hany Papežové, vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy na Psychiatrické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, se objevují napříč celou společností, ať už z hlediska věku, či sociálního statusu.

03651974.jpeg

Současná pandemie přinesla nejen častější práci z domova a skutečnost, že se řada z nás vídá pouze ve výseku od ramen nahoru prostřednictvím obrazovek počítačů, ale také nárůst tělesné hmotnosti, který je pozorován nejen u dětí a dospívajících. Právě se zprávami, jak v rámci pandemie přibíráme, by mohl souviset opačný trend – tlak na zdravý životní styl, cvičení a zdravou výživu.

„Přichází v současné době více pacientek, které se až patologicky zabývají zdravou výživou a excesivně cvičí,“ popisuje lékařka, podle které se v tomto kontextu hovoří o takzvané ortorexii. U mužů je častější bigorexie, při které se člověk snaží o maximální nárůst svalové hmoty s minimem tuku.

Léčba poruch příjmu potravy se už dávno nezaměřuje pouze na stránku nutriční. S jakými tématy se nyní pacienti musejí potýkat a jak moc jsou blízká většině z nás? Jakou roli mají v rozvoji poruch příjmu potravy rodiče? Jaký vliv má na naši postavu genetika? A jsou poruchy příjmu potravy dědičné? Poslechněte si Diagnózu F s Hanou Papežovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka