Cvičit i se zlomeninami a ládovat se, dokud nezvracíš. Touha po dokonalém těle může zatemnit mozek a přerůst v nemoc

18. únor 2021

„Jsme masivně obklíčeni jídlem. Potraviny nejsou jen komoditou k nasycení, jde o společenskou událost, součást našich svátků a tradic i prostředek, kterým vyjadřujeme náklonnost. Jídlem ale taky zkoušíme sytit prázdnotu, kompenzovat stres nebo smutky,“ přemýšlí Ridina Ahmedová nad funkcí potravy a sílou pokušení v kontrastu s obrovským tlakem na linii a váhu. Co když nám ale tyto myšlenky přerostou přes hlavu? A jak poznat, že se z touhy po krásné postavě stává nemoc?

Stellu dovedla touha po dokonalosti až k záchvatovitému přejídání. O svých zkušenostech chce hovořit hlavně kvůli pocitu, že se o tomto tématu obecně málo ví a především málo mluví. „Začala jsem silově cvičit, manžel mi vytunil posilovnu, snažila jsem se neustále navyšovat a už to nestíhala. Do toho jsem musela kojit, zvládat rodinu a práci. Byla jsem nepříjemná, byla jsem jak nášlapná mina,“ popisuje období, kdy vstávala ve čtyři hodiny, aby stihla posilovat podle představ, které se však postupně vymykaly kontrole. A když už nevěděla, jak zvýšit fyzickou aktivitu, rozhodla se přidat půst.

Čtěte také

„Neskutečnej nářez, chtěla jsem od manžela, aby mě fotil, jak je to bájo… Ale po Vánocích přišla dovolená a já se po tom všem brutálně utrhla ze řetězu. All inclusive, bufetový stoly, mohla jsem jíst, co jsem chtěla. Tehdy začal koloběh přežírání kompenzovanýho ještě větším množstvím cvičení. Jenže to nezabíralo, začala jsem tloustnout, protože kalorie člověk nepřečůrá,“ vypráví o chvílích, kdy nad svým jednáním začala ztrácet kontrolu, což si však dlouho nepřipouštěla.

„Z plochýho břicha jsem během pěti minut dokázala vypadat jak těhotná v devátým měsíci. Byla jsem schopná sníst šišku chleba, do toho deset nanuků, jedla jsem dál a dál až do pocitu, že mám jídlo až v krku a už to bolí. A musím jít zvracet,“ popisuje Stella, u které nakonec propukla bulimie a po neúspěšné léčbě medikamenty teď se svými problémy bojuje sama za podpory manžela a rodiny. „Myslím, že budu do konce života na hraně,“ konstatuje, že i pokud destruktivní závislost porazí, z koutku mysli ji přesto nikdy úplně nevyžene.

Ridina Ahmedová, autorka podcastové řady Sádlo

O autorce

Ridina Ahmedová je zpěvačka, hudebnice a performerka, máma tří dětí, majitelka kocoura, milovnice barevného oblečení, kaváren a procházek krajinou. Má slabost pro výzvy všeho druhu, zvlášť ty, které člověka trošku lekají. O to je to pak větší jízda!

Upozornění: Tento díl obsahuje výpovědi o sebepoškozování a dalším rizkovém a nezdravém chování.

Kdy člověk přestává být kvůli snu o dokonalosti svým vlastním pánem? Kam nás dokáže dohnat závislost? Lze jídlo srovnávat s drogami nebo alkoholem? A jak těžké je o svých problémech týkajících se příjmu potravy mluvit s blízkými a přáteli? Poslechněte si Sádlo o boji s jídlem a nástrahách honby za vysněnou postavou.

Podcastovou sérii Sádlo poslouchejte na webu wave.cz/sadlo, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích od 21. ledna 2020. Přihlaste se také k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Autorka: Ridina Ahmedová
Zvuk: Jaroslav Pokorný
Hudba: Ridina Ahmedová a Jaroslav Pokorný
Dramaturgie podcastu a artdirekce vizuálů: Veronika Ruppert
Vizuály: Adam Křena
autoři: Ridina Ahmedová , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.