Děrné štítky: Las Vegas bez rulet

7. leden 2014

V americkém „městě hříchu“ začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě. Akce každoročně poutá pozornost široké veřejnosti. Tak zvané CES představuje totiž nepříliš vzdálenou budoucnost.

CES bez nápadu
Televize, tablety a chytré telefony mají svůj technologický vrchol pro tuhle chvíli za sebou. Trendem letošního CES jsou technicky upravené předměty denní potřeby, které mají zkvalitňovat náš život.

Vedle různých zařízení, která měří délku spánku, počet spálených kalorií a vůbec celkovou zdravotní kondici, je k vidění třeba zubní kartáček, který sleduje kvalitu čištění zubů. Pokud odbudete některou část dutiny ústní, dá vám to náležitě skrz chytrý telefon vědět.

Tradiční technologie na CES samozřejmě nechybí, ale revoluce se nekoná. Samsung představil obří televizi s ohebným displejem, Asus zase 28palcový monitor se 4K Ultra HD rozlišením (3 840 × 2 160). Intel pak doufá, že jeho čipy budou mít brzo tolik tranzistorů, jako lidský mozek a nVidia vyvinula čip pro mobilní zařízení, který svým výkonem překoná Xbox 360.

Nadějně vypadal také projekt firmy Hyundai, která přišla s ovládáním automobilu skrze Google Glass. Jenže se nejedná o řízení, ale brýle auto jen odemknou, nastartují a zprostředkují základní informace. Řízení je asi takovýmhle způsobem zapovězeno, co kdyby vypadl internet.

03036504.jpeg

Ale ovládání pohybem očí je trendem, který se na veletrhu objevil několikrát a na rozdíl od řady jiných technologických vymožeností, má šanci uspět.

Mobilní Češi
Ať nebrouzdáme jen po technologiích zítřka, vrátíme se teď na chvíli do Česka včerejška. Průzkum společnosti NetMonitor totiž ukazuje, že už třetina českých uživatelů internetu přistupuje k webu skrze mobilní zařízení.

Podle studie bylo v říjnu letošního roku v Česku přes 6,5 milionu reálných uživatelů internetu. Tedy takových, kteří alespoň jednou ve sledovaném období navštívili web kontrolovaný NetMonitorem. Z průzkumu vyšlo, že přes 2 miliony uživatelů použily k prohlížení sítě mobilní zařízení. Jejich návštěvy webu jsou ovšem kratší a s nižším počtem prohlédnutých stránek.

Pirate Bay v nové síti
Zajímavé novinky přichází ze zátoky pirátů. Plán serveru Pirate Bay na opuštění sítě www – World Wide Web – začíná nabírat reálné kontury. Zátoka chce fungovat podobně jako elektronická měna bitcoin. Místo toho, aby běžel na jediném fyzickém serveru, budou obsah sítě sdílet uživatelé vzájemně mezi sebou a tím ho vlastně tvořit. Jádrem tak budou vlastně všichni a nikdo zároveň.

Pirate Bay je agregátorem tak zvaných torrentů, díky kterým lze snadno stahovat nelegální software. Uživatelé programy a videa navzájem sdílí. Pirátský web je totiž v mnoha zemích blokován a tohle je cesta, jak může být k dispozici všem, kteří o něj mají zájem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.