Děrné štítky: Sbohem bitcoinu? Kryptoměna ethereum má revoluční potenciál

20. říjen 2017

Kryptoměnové nebe má novou hvězdu. Síť Ethereum funguje podobně jako Bitcoin, slibuje ale využití přesahující pouhou směnu peněz. Funguje totiž i jako globální počítač, který už teď mění způsoby zakládání firem i pořádání sbírek. Otevírá ale etická dilemata a má za sebou i první hack, podvodníci díky němu ukradli přes 79 milionů dolarů.

Stejně jako Bitcoin je i Ethereum postavené na blockchainu, technologii, která umožňuje vytvářet decentralizované sítě, v nichž si účastníci předávají bloky informací. Bitcoinové bloky obsahují údaje o transakcích, Ethereum v nich ukládá i další hodnoty, díky kterým je možné v síti spouštět aplikace. Jejich kód je veřejný a za výpočetní výkon nutný k jejich provozu se platí ethery, měnou, se kterou se dá normálně obchodovat. V ethereové sítí běží crowdfundingové platformy nebo hlasovací systémy, umožňuje existenci modelů vlastnictví, které tradiční právo nezná.

Z použití blockchainu plynou i hlavní výhody programů provozovaných v Ethereu. Každý z uzlů má kopii sítě, a proto je výpadek prakticky vyloučený. Řada druhů podvodů je z principu neproveditelná, protože kód aplikací je veřejný a po jejich spuštění je víceméně nemožné do něj zasahovat. To ale také znamená, že pokud aplikaci jednou spustíte, i malá chyba vás může připravit o miliony dolarů. Zakladatelům decentralizovaného investičního fondu DAO v červnu minulého roku kvůli díře v kódu hacker sebral přes 79 milionů dolarů v etheru. Vedení Etherea se nakonec rozhodlo, že vzhledem k velikosti útoku síť rozdělí na dvě – kvůli principům fungování blockchainu to bylo jediné řešení, jak vrátit DAO peníze.

Ethereové programy trpí dvěma hlavními neduhy. Jazyk Soldity, ve kterém se programují, je notoricky složitý, především jsou ale výpočty ve srovnání s běžnými počítači zoufale pomalé. Přesto je potenciál Etherea velký. Blockchain umožňuje pohodlné spravování vlastnických práv, dluhů nebo investičních podílů bez centrální autority, automatizovaně a taky pseudonymně, protože stejně jako v Bitcoinu i v Ethereu uživatele reprezentují jen adresy jejich peněženek.

Vitalik Buterin naprogramoval první verzi Etherea už v 19 letech a v technologické komunitě platí za génia

Jsou projekty, které se na Ethereu snaží postavit platformy pro hromadné předpovědi, automatizované vymezování prostoru (třeba pro létání s drony) nebo nabízí alternativní způsoby spravování státu. Řada nadšenců kreslí budoucnost, v níž jsou zde postavené sítě součástí základní infrastruktury – využíváme je při každodenních úkonech, ale přitom o nich nevíme.

Kanaďan s ruskými kořeny Vitalik Buterin naprogramoval první verzi Etherea už v 19 letech a v technologické komunitě platí za génia. Jenže to také znamená, že na rozdíl od Bitcoinu má Ethereum jednoho známého zakladatele a jeho vývoj se odehrává v jednom místě, neziskovce Ethereum Foundation. Buterin se podle svých slov chce postupně vlády vzdát, ale jeho pozice v komunitě je velmi silná. Na blockchainových sítích je taky velmi složité provádět jakoukoliv státní regulaci a dohled. V běžném peněžním a smluvním kontaktu nám záda chrání zákony a upravují odškodnění za případné podvody. Pokud nejste schopni kód aplikací, které v Ethereu používáte, přečíst, nezbývá vám než věřit komunitě, že odhalí potenciální chyby a nedostatky.

Bitcoin

Buterinův projekt má ale potenciál vyřešit jednu z bolestí kryptoměn – energetickou náročnost. Prozatím funguje na stejném principu jako bitcoin, který je v poslední době čím dál víc kritizovaný za ekologickou stopu. Jedna bitcoinová transakce spotřebuje totiž stejně energie jako přes tři a půl průměrných amerických domácností za celý den, přičemž za vteřinu proběhnou tři až čtyři transakce. Ethereum se momentálně nachází v třetí verzi z pěti a v té poslední by mělo přejít na systém, který tuhle zátěž dramaticky sníží. Možná to tak brzy bude ekologičtější volba i pro obyčejnou výměnu peněz.

Podle mnohých je Ethereum budoucností blockchainové technologie, která za pár let bude důležitější než Bitcoin. Decentralizované výpočetní prostředí je sice pro možné použití o dost zajímavější, ale když odfiltrujeme mediální nadšení, je to jen jeden z mnoha kryptoměnových experimentů. Cena etherů sice za poslední rok vzrostla o víc než 2 000 procent (jeden ether dnes koupíte za skoro 7 000 korun), ale alespoň prozatím Ethereum pro nic moc jiného než hraní investiční loterie užitečné není. Korporace mezitím s blockchainem ve velkém experimentují a dost možná nakonec místo alternativní ekonomiky a infrastruktury blockchain zefektivní tu existující. Optimismus zastánců Etherea je ale trochu nakažlivý. Jedno se mu ale nedá upřít – ať už dopadne jakkoliv, minimálně technologicky je to vážně pozoruhodný experiment.

Ethereum: A Visual Explanation – přístupný a názorný, ale erudovaný úvod do technických aspektů fungování Etherea.

An Introduction to Blockchain with Mark Russinovich – půlhodinové video, které detailně vysvětluje fungování blockchainu. Jen před sledováním doporučuju nastudovat, co znamená hash.

WTF is Ethereum – velký článek magazínu Motherboard, který vysvětluje fungování firem v rámci Etherea nebo okolnosti rozdělení sítě na dvě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.