Děrné štítky: Tajné služby sledovaly hráče Warcraftu

10. prosinec 2013

Britská a americká média zveřejnila další podrobnosti o sledování internetových uživatelů tajnými službami. Podle dokumentů, které novinářům poskytl Edward Snowden, se agenti zaměřili i na hráče online her.

Předmětem jejich zájmu byla například fantasy hra World of Warcraft. Agenti v ní vytvořili fiktivní postavy a vedli si dokonce speciální evidenci, aby nesledovali sami sebe navzájem. Obávali se, že by hru mohli využít teroristi k plánování útoků a výměně informací. Z dokumentů také plyne, že se CIA a FBI dopouštěly podobného sledování i v někdejší populární hře Second Life a četly si komunikaci hráčů na platformě Xbox Live. Provozovatelé všech tří herních portálů odmítli, že by o sledování cokoliv věděli nebo se na něm nějak podíleli.

Činnost tajných služeb na internetu se velkým technologickým firmám pochopitelně nelíbí. Google, Facebook, Twitter, Apple, Microsoft, Yahoo, AOL a LinkedIn proto sáhly k nezvyklému kroku a vydaly společné prohlášení, ve kterém se proti šmírování ohrazují. Požadují přísnější kontrolu vládního monitoringu a větší ohledy na soukromí. Internetoví giganti upozorňují, že rovnováha mezi bezpečností a soukromím se vychýlila ve prospěch státu a vzdálila se tak právům zaručeným americkou ústavou. Podle signatářů dopisu jsou tak podkopány základní svobody. Žádají, aby byla zavedena rozumná omezení požadavků tajných služeb a aby tyto požadavky byly transparentní.

Studenti předělali školní síť
Dva studenti gymnázia ve Žďáru nad Sázavou během letošních prázdnin kompletně předělali školní počítačovou síť. Díky důvěře ředitele mohli naprosto přestavět vnitřní síť a e-mail, a také odstranit problémy s dostupností školního webu. Kromě toho vytvořili několik aplikací, které usnadňují školní administrativu, třeba přehled plateb za tisk. Trávili tím i dvanáct hodin denně, aby všechno stihli do začátku nového školního roku. Výsledkem je, že studenti i učitelé mohou přes školní web sledovat třeba rozvrhy nebo známkování. Pro české školství je to zajímavý signál, že funkční a moderní infrastrukturu může gymnázium získat, aniž by si na to muselo najímat specializovanou firmu.

02793826.png

Uživatelé Instagramu si budou povídat
Sociální síť Instagram by dnes měla představit novou funkci. Nebude to ale další umělecký filtr nebo nástroj na automatickou opravu fotek. Instagram chce, aby si jeho dvě stě milionů uživatelů povídalo, stejně jako to dělají třeba na Facebooku. Spustí proto chat mezi dvěma uživateli a pravděpodobně umožní vytvářet i větší diskusní skupiny.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.