Děrné štítky: Virtuální světy, aplikace pro Android a průlet kosmem

20. září 2011

Možná si ještě vzpomenete na internetovou hru Second Life. Nejvíc letěla před pěti lety. Hráč si vytvořil figurku a navštěvoval s ní virtuální města, kde žila spousta dalších podobných postaviček. Mluvilo se o tom, jak je to průlomová věc, která přinese skvělé peníze.

Čtyři roky staré analytické zprávy třeba velkolepě tvrdily, že v roce 2011 bude mít skoro každý internetový uživatel svého avatara v nějakém virtuálním světě. Zvlášť zábavné byly odhady, kolik peněz se v tomhle byznysu bude točit. Tehdy je odhadovali na 13 miliard dolarů ročně. Dopadlo to tak, že Second Lifu zůstal asi milion uživatelů. A to je to, prosím, pořád největší virtuální svět. Kolik z nich se tam aktivně pohybuje, to bohužel nevíme.

Second Lifu konkurovaly další méně známé projekty. Jeden z nich se jmenuje Blue Mars. Provozuje ho havajská firma Avatar Reality. Její vývojáře napadlo, že by se celá věc dala oživit propojením s mapami od firmy Google.
Všichni totiž vědí, že internetové mapy od Googlu přímo vybízejí k tomu, aby s nimi uživatelé vyváděli všechno možné. Pomalu každá firma už má na webu mapu s adresami poboček, nebo rovnou záběr z virtuální procházky StreetView. Programátoři vymysleli, že by se virtuální postavičky mohly procházet po skutečných ulicích skutečných měst. Vznikl a tak zvláštní verze projektu Blue Mars. Stáhnete si program, zkopírujete do něj adresu nějaké ulice z Googlu, a pak v ní pochodujete se svou virtuální postavičkou.
Pochopitelně tam pak potkáváte i další uživatele. Pokud se tam tedy vůbec někdo přihlásí. Po technické stránce to sice vypadá hezky, ale každou chvíli si říkáte, co tam vlastně děláte…

Ukázku Blue Mars na Google Maps vytvořila Botgirl Questi na Vimeo.



Sociální síť Facebook přidala nové funkce. Teď můžete sledovat něčí příspěvky, i když se s tím člověkem nekamarádíte. Že vám to něco připomíná? Pochopitelně, na stejném principu funguje konkurenční sociální síť Google+ nebo třeba Twitter.
Ke 30. září naopak končí možnost obesílat fanoušky stránek na Facebooku různými zprávami. Správci stránek tuto funkci většinou používali k rozesílání pozvánek nebo zpravodajů. Teď zůstane jako jediný způsob komunikace s fanoušky jenom Zeď na stránce. Facebook oznámil, že žádnou náhradu za zrušenou funkci neplánuje.

Česká televize může slavit. Je to týden, co představila svůj archiv pořadů jako aplikaci pro mobily s Androidem, a rázem je to nejoblíbenější aplikace českých uživatelů. Program nabízí archiv odvysílaných pořadů ze všech čtyř kanálů. Celkem to jsou víc než čtyři roky archivních videozáznamů. Samozřejmostí je hledání podle abecedy a podle žánrů.
Nespí ani Český rozhlas. Z Android Marketu si stáhněte naší aplikaci Zprávy ČRo. Je to rychlý přehled nejdůležitějších zpráv upravený tak, abyste ho mohli číst, i když jste mimo internet. Článek si prostě označíte a uložíte do paměti telefonu. Pak se odpojíte od internetu a zprávy máte pořád při ruce.
Aby to ostatním nebylo líto, na spadnutí jsou rozhlasové aplikace pro telefony Nokia a telefony se systémem Windows Phone 7.

02348585.jpeg

A na konec video. Chtěli jste jako malí kroužit ve vesmíru s kosmonauty? Teď vám to vynahradí YouTube. Jeden uživatel vzal záběry z průletu Mezinárodní kosmické stanice nad zeměkoulí a sestříhal je do minutového filmu. Díky němu už víc jak půl milionu diváků vidělo fascinující záběry nočních měst severní a jižní Ameriky. Video končí svítáním nad Antarktidou.



autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.