Designblok Fashion Week 2013: To nejlepší z kostela

12. říjen 2013

Přestože se většina českých návrhářů se svými novinkami ukázala už v září na Dreft Fashion Week nebo na Prague Fashion Weekend, povedlo se říjnovému Designbloku ukázat několik výjimečných premiér: Hned dvě zajímavé kolekce ukázal Miro Sabo, atraktivní posun představili PBL Prague, Monika Krobová potvrdila talent pro nadčasovost a Monika Drápalová předvedla funkční eleganci pro lidi, kteří jezdí do práce na kole.

Talent Cards dostály svému jménu
Skvělé propojení kvalitního obsahu i efektu pro show přinesly přehlídky držitelů talentových karet. Lukáš Spilka vytvořil z levné juty překvapivě efektní minikolekci, která se na mole vyjímala skvěle. Vrcholem byly dlouhé černé šaty s lesklými černými žíněmi na zádech a expresivní nenositelný chlupatý páv, který nám jako pořadu s pávem v logu udělal velkou radost. Více se o bakalářské kolekci Lukáše Spilky s názvem Animal vs. Minimal dozvíte tu a fotografie z přehlídky si prohlédněte tady.

Diplomovou kolekci poslala na molo původem ruská designérka Daria Makeeva. Modely inspirované historickými oděvy ruských rolníků, ruskou módou 90. let a suburbánním prostředím současnosti podtrhl jednoduchý, ale nápaditý styling a skvělá hudební volba hlučného rocku Viktora Tsoje. Fota z přehlídky kolekce Nostalgia Now si prohlédněte tu.

Kolekci Kateřiny Plamitzerové už návštěvníci UMPRUMáckých artsemestrů znali od jara, talentovaná studentka ji ale představila v osvěžujícím stylingu v duchu secondhandového grunge. Kolekce je inspirovaná holubičkou z plzeňského kroje a letos už bodovala v soutěži Simply for SIMPLE Conceptstore. Rozhovor o kolekci s Kateřinou si poslechněte tu a fotky z přehlídky najdete na FB Modeschau.

V nejlepším světle se představil i společný projekt návrhářky obuvi Marie Petrákové a návrhářky oděvu Petry Pluháčkové. Kolekce Long Distance Love je inspirovaná odloučením, stýskáním a vztahy na dálku. Sofistikovaný pop LDL citlivě kombinuje barvy a materiály do pozitivního hravého celku. Díky jednoduchosti forem jsou modely i přes velmi emotivní a srdíčkovou atmosféru na hony vzdálené přeslazenému kýči. Rozhovor o kolekci si poslechněte tady a na molo nahlédněte skrz fotogalerii.

02987808.jpeg

Miroslav Sabo o nevkusu a egyptské poušti
Miroslav Sabo se s novou prací představil poprvé po návratu z antverpského studia Rafa Simonse. A rovnou předvedl dvě kolekce: na aktuální sezónu a/w 2013 i na nadcházející s/s 2014. Fotografie si prohlédněte tady. Miro je po ukončení UMPRUM, nominaci do finále Czech Grand Design 2012 astáži u prestižního zahraničního jména v pozici mediálně uznávaného nového talentu. A na Designbloku jasně ukázal, že nechce zůstat jen mediální bublinou. Soustředí se na budování klientely a prodej. V linii a/w představil splývavé měkké siluety z komfortních materiálů v trendové barevnosti. Na rozdíl od loňské kolekce naddimenzovaných objemů (o které se víc dozvíte tu) nechal mnohem častěji vytvářet tvar oděvu přirozené křivky ženského těla. Náznak rebelské energie v jarní linii 2014 je tlumený decentní barevností, která jen občas probleskne do extravagantnějšího kousku. I přesto nelze přehlédnout její sympatickou sofistikovanou provokaci. Obě dvě řady jsou na velmi dobré úrovni a mají silný prodejní potenciál. Naznačují hranice poměru kreativita/komerce, na které je návrhář ochotný zajít. O inspiraci kolekcí se dozvíte v rozhovoru, který s Mirem Sabem hned po přehlídce natočila Ema Janáčková.

PBL Prague o řádu a chaosu
Katarina Kral a Pavel Brejcha premiérově zazářili v loňském roce na Prague Fashion Weekend. Následovala nominace do finále Czech Grand Design a prezentace na jarním Fashion Weeku Designbloku. Značka se od začátku soustředí na každodenní eleganci pro městské ženy a s kolekcí na aktuální sezónu a/w 2013 navázala na vysokou laťku z loňského roku. Maximálně nositelné a velmi ženské chic oblečení se drží velkých celků a jednoduchosti. Ta je ale jen zdánlivá, skrývá zajímavé linie a hravé detaily, ze kterých na první pohled zaujmou romantické volánky.

02987813.jpeg

Pavel Brejcha v letošním roce ukončil pedagogické působení na plzeňské univerzitě, kde se věnoval studentům designu obuvi. Před tím, než s Katarinou Kral rozjel značku PBL, se realizoval v rámci kolektivu Oldschool (móda, obuv, grafický design). Módní návrhářství vystudoval podobně jako Jakub Polanka v Paříži a jako designér a asistent v minulosti působil u několika světoznámých značek. Poslechněte si rozhovor o kolekci a přehlídce na Designbloku 2013, který s Pavlem Brejchou a Katarinou Kral natočila v backstage Ema Janáčková.

Monika Krobová o Arménii a dialogu
Monika Krobová měla na celém Fashion Weeku Designbloku nejzajímavější choreografii přehlídky. Ta vycházela z tématu kolekce, kterým je setkávání, dialog a prolínání. Modelky zůstávaly na mole a vytvářely skupinky komunikujících lidí v uvolněných všedních pózách. Ačkoliv se oděvy drží pro Moniku příznačného hranatějšího tvarosloví a opět naráží na téma zástěry, nápaditost v použití materiálů a hra s detaily upoutala i odpůrce jejího barevně i tvarově strohého minimalismu.

Kolekce pro aktuální sezónu a/w 2013 pracuje s kombinacemi různých látek (které jsou bez výjimky z pražského obchodu Evi látky). Inspirací k ní byla cesta po Arménii, kterou návrhářka v létě podnikla. Po hektické zimě 2012/2013, kdy se prezentovala na podzimním i jarním Fashion Weeku Designbloku, oblékla předávání cen Czech Grand Design a u toho plnila studijní povinnosti v Ateliéru designu oděvu a obuvi, si v letním semestru odpočala v ateliéru keramiky. Podle toho, co ukázala na aktuálním Designbloku, je naplno zpátky ve světě módy. Rozhovor o kolekci a/w jsem s Monikou natočila hned po přehlídce v kostele sv. Šimona a Judy.

02987806.jpeg

Monika Drápalová o funkční eleganci pro cyklisty
Materiály, které obvykle potkáte v outdoorových obchodech, zpracovala Monika Drápalová do variabilních sportovně elegantních oděvů pro muže i ženy. Kolekce Kolo na mole a free circle vznikla ve spolupráci s firmou, která prodává elektrokola, a je dotažená po technické i produkční stránce. Už před jejím předvedením na mole Designbloku byl zajištěný prodej (ujme se ho značka Mary & Rose, která dříve spolupracovala mimo jiné s návrhářskou značkou Chatty). Bundy z reflexních materiálů chrání před chladem a deštěm a několika jednoduchými tahy z nich můžete udělat batoh, nebo třeba elegantní společenské šaty. Je skvělé, když se potká kvalitní zpracování, svěží vzhled a funkce. Kolekce je jasně zacílená a má všechny předpoklady k dobrému prodeji.

02987809.jpeg

Na tom, že se Monice Drápalové velmi povedla, jsme se shodli i v porotě šéfredaktorů. Kolekce Kolo na mole a free circle tak byla na závěrečném Gala oceněná obligátním polínkem a šekem s 50 000 na příští kolekci. Tu uvidíme na jarním Fashion Weeku Designbloku v březnu 2014. Poslechněte si rozhovor s Monikou Drápalovou, natočený bezprostředně po přehlídce. V té chvíli ještě návrhářka nevěděla, že s kolekcí vyhraje cenu šéfredaktorů.

Co dodat na závěr? Poslední ze tří pražských týdnů módy tohoto podzimu svou situaci poměrně slušně ustál, i když to neměl jednoduché. Malému českému módnímu průmyslu by jednoznačně stačil jen jeden fashion week. A je otázka, jestli má vůbec na českém trhu šanci samostatná módní událost, nebo jestli je řešením spíš „všechnopárty“, která představuje design obecně. Tak, jak to dělá právě Designblok, nebo třeba designSUPERMARKET. Na ten se mimochodem letos můžete těšit od 4. do 8. prosince.

Playlist:
The Knife – Raging Lung, Hannah Holland Remix (Rabid)
Gruppa Kino – Gruppa krovi (Moroz Records)
Mount Kimbie – Made To Stray (Warp)
Chelsea Wolfe – Destruction Makes The World Burn Brighter (Sargent House)
Russian Circles – 1777 (Sargent House)
Tropic Of Cancer – More Alone (Blackest Ever Black)
Princess Chelsea – Goodnight Little Robot Child (Lil' Chief Records)
Rumtum – New Lands (Gold Robot)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.