Deska týdne: Hank Williams III

14. červenec 2010

Country ve službách rebela Hanka Williamse III má sirnou pachuť. Dědic legendárního country rodu sice pokračuje v nastoupené rodinné linii, vedle amerického zlatého žánru ale odskakuje často a rád k rocku, ba není mu cizí ani metalové šílení. Zda se letošní výstřely alba Rebel Within trefily do černého, zjistíte v rubrice Deska týdne.

Už římská trojka za interpretovým jménem měla být stigmatem, které jasně určí celoživotní směřování hudebníka. Hank je vnukem country pionýra Hanka Williamse a jeho otec Hank Williams Jr. je též velkým pojmem ve svatém americkém žánru. Na začátku to vypadalo, že i Hank 3 půjde poslušně v rodinných šlépějích. První album bylo virtuálním jamováním dědy, otce a syna, ale už brzy, mnohem dříve než u Williamse Jr., se začala u Hanka projevovat jeho vášeň k rocku. Teď nemyslím country rocku, ve kterém svištěl jeho otec už několik desetiletí, ale spíše k hardcoru, punku a čistému metalu.
Víc o podvratném směřování černé ovce Nashvillu Hanka Williamse III zjistíte v profilu od Pavla Zelinky.

„Co nám tedy pan Trojka přichystal na závěr svého působení u nashvilleského majoru? Nutno říct, že bombastická fanfára na odchodnou to zrovna není. Rebel Within je poněkud nevyrovnanou písničkovou směsí, která působí spíš jako kolekce b-stran singlů. Většina tradičních countryovek se samozřejmě točí okolo tvrdého chlebíčku pijáků, tuláků, kriminálníků nebo sukničkářů s drsnou tváří, zlomeným srdcem a kamennými játry. Tedy nic víc než Hankova klasika. Ale z hudby (a často i z textů) jako by se vytratil dřív typický smysl pro poťouchlý černý humor, díky kterému býval tenhle countryový bard s duší pankáče tak zábavný, že ani nevadilo, když to na posledních albech výrazně zklidnil a zjemnil. Rebel Within je spíš rozloučení s jednou etapou kariéry než solidní našlápnutí do nové,“ bilancuje Williamsovo rozloučení s labelem Curb Records redaktor Robert Candra. Poslechněte si celou recenzi!

02093855.jpeg

Svůj názor na nové album Rebel Within vám také řekne šéfredaktorka časopisu Full Moon Jana Kačurová.

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.