Deska týdne: Kanye West a Jay Z

17. srpen 2011

Ještě neuběhl ani rok od vydání poslední desky Kanye Westa – nadšeně přijatého opusu My Beautiful Dark Twisted Fantasy – a už je tu černý Ježíš současného popu s novým albem. Kolekce šestnácti tracků nazvaná Watch The Throne natočil West společně s raperem Jay Z.

Na společnou novinku veleknězů současného hiphopu – Kanye Westa a Jaye Z – je dobré pohlížet jako na euforický showcase dvou kontrastních osobností, který se z riskantního podniku proměnil v extatickou zkušenost. S podporou svity vynikajících producentů (RZA, Q-Tip, Neptunes ad.) dávají obě černošské popkulturní ikony vyniknout svým beatmakerským dovednostem, šestému smyslu na (extrémně drahé) samply i vokálnímu talentu. Nejde tu ale o odtažité plácání se po zádech – z každého tracku je cítit čistá synergie. Takhle to zní, když je někdo skutečně „hungry for life".

Jay Z a Kanye West zde působí jako léta sehraný tandem – jeden tu doplňuje druhého, přestože oba říkají tak trochu to samé: jsme nejlepší, zkoušíme nové věci, protože na to máme balls; jsme nejbohatší a bereme největší respekt. Můžete se na chvíli ohřát v našem jasném světle, v odlescích třpytu našeho královského trůnu.

02408312.jpeg

Kritika tohoto alba, která je přes nadšení z hudby slyšet z žánrových periodik, je pak nikoli náhodou vedena především z čistě ideologických pozic. Je to paradox: někteří našponovaní zámořští recenzenti si ani neuvědomují, že si stěžují na to, co tvoří samotné základy tamní identity. West i Jay Z jsou ztělesněním amerického snu, který se stal realitou. Lze se jim pak (navíc jako příslušníkům černošské komunity) divit, že dávají svůj úspěch okázale najevo? Copak není slyšet, jak za vším tím blahosklonným narcismem desky Watch the Throne prosvítá zranitelnost a sebereflexe, která oba superhrdiny polidšťuje a staví na roveň nám ostatním?
Poslechněte si celou recenzi od Aleše Stuchlého

Co se týče hudebních postupů, nezaznamenala jsem na desce nic nového. Přitom se na ní podílelo tolik významných jmen: RZA, Swizz Beats, The Neptunes, Q-Tip nebo Pete Rock. A to je pouze polovina, navíc spolupracovali po boku na jednom místě, často prý v hotelu. Hudba se zdá jako promarněná šance. Rozbíjení formy tu sice je, ale přes všechny samply není nová hudba. Proplétá se tu starý soul s beaty, které jsou označovány za moderní, ve skutečnosti už ale dávno prošly miliónem uší. Přístup k produkci se tak trochu podobá klipu k singlu Otis. Rozřežeme luxusní minulost a budeme se na ní vesele vozit, a to vše pod americkou vlajkou… Možná to jen nechci chápat.
Poslechněte si celou recenzi od MaryC



Poslechněte si telefonické hodnocení koncertu Kanye Westa v Polsku, které zprostředkoval Aleš Stuchlý

autoři: Aleš Stuchlý , Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.