Deska týdne: Kdo je nejvíc cool? St. Vincent a její pestré kolaborace

26. říjen 2017

Za více než dekádu své kariéry se zpěvačka a kytaristka St. Vincent podílela na celé řadě hudebních kolaborací. Ty dávají dohromady obrázek umělkyně, která se nebojí vykročit mimo svoji komfortní zónu či sdílet hudební vizi se spřátelenými kolegy. V portfoliu jejích spoluprací mají místo jak veteráni typu Davida Byrneho či Swans, tak i mladší muzikanti jako The National či Bon Iver.

The Polyphonic Spree

Když Annie Clark odešla z proslulé umělecké školy Berklee v Bostonu, přestěhovala se do New Yorku s touhou začít zde svoji hudební kariéru. Jenže brzy jí došly peníze a musela se vrátit do Texasu, kde vyrůstala. Tam se v roce 2005 přidala k rockovému pěveckému sboru The Polyphonic Spree, který na začátku tisíciletí založil Tim DeLaughter. S kapelou s více než dvaceti členy vystupujícími v bílých róbách odjela do Evropy a natočila s nimi i třetí studiové album The Fragile Army z roku 2007. Někteří členové sboru jí pak pomohli s debutem Marry Me. O rok dříve na EPčku Wait nahráli gospelovou verzi Lithium od Nirvany a stejnou píseň si pak St. Vincent zazpívala v roce 2014 se zbývajícími členy seattleské kapely při jejich uvádění do Rokenrolové síně slávy.

 

Amanda Palmer

Debut Marry Me vyšel v červenci 2007 a St. Vincent si jím získala první fanoušky. Jedním z nich byla i Amanda Palmer z kultovních Dresden Dolls, která si Annie Clark vzápětí pozvala na natáčení svého sólového debutu Who Killed Amanda Palmer. Společně si vystřihly duet What’s the Use of Wond’rin? původně z muzikálu Carousel (Kolotoč) z roku 1945 autorské dvojice Rodgers & Hammerstein.

The National

Když v roce 2009 slavil nezávislý label Merge Records dvacet let své existence, povolal na album coververzí písní ze svého katalogu i indie rockery The National. A ti si k předělávce písně Sleep All Summer původně od Crooked Fingers pozvali i St. Vincent. O čtyři roky později byl hlas St. Vincent slyšet na albu The National Trouble Will Find Me a obě seskupení občas hostují na svých koncertech či si vzájemně předělávají písně.

Sufjan Stevens

U Stevense si Annie Clark složila muzikantskou maturitu. V roce 2006 uslyšel chicagský písničkář demo nahrávky debutové desky St. Vincent a nabídl jí, aby se přidala k jeho doprovodné kapele. Annie Clark s ním následně vyjela na turné k desce Illinoise. Podílela se také na natáčení kontroverzního alba The Age of Adz z roku 2010, kam přidala vokály do skladby Now That I’m Older.

Beck

Americký všeuměl Beck dostal na konci minulé dekády nápad zvát si do studia spřízněné muzikanty a na místě s nimi v jeden den přehrát své oblíbené desky. Beck’s Record Club měl nakonec jen pět seancí, St. Vincent byla pozvaná na předposlední z nich a spolu s členy Liars nebo Sergio Diasem z Os Mutantes v roce 2010 přehráli desku Kick od australské popové kapely INXS. Součástí konceptu bylo i to, že společné hraní se natáčelo na video, a v této podobě jsou coververze zaznamenány na YouTube.

David Byrne

„David Byrne je nejvíc cool člověk na světě,“ prohlásila v roce 2012 Annie Clark pro časopis Rolling Stone. S mozkem legendárních Talking Heads se potkala na afterparty po vydání charitativní kompilace Dark Was the Night v roce 2009 a vzájemně si složili poklonu. Už tehdy se prý zrodil nápad natočit společné album. Předtím ale spolu zahráli koncert a St. Vincent hostovala na Byrneho společné desce s Fatboy Slimem – muzikálu Here Lies Love. Společná deska Love This Giant vznikala po e-mailech a pracovali na ní tři roky. Když v roce 2012 vyšla, posbírala dobré recenze. Následovalo velké turné a ještě společné EPčko Brass Tactics.

Bon Iver

Alexandra Patsavas se v minulé dekádě proslavila jako kurátorka soundtracků k televizním seriálům. Do té doby konzervativní televizní tvorbu otevřela kapelám z indierockové škatulky. Jejím prvním velkým filmovým projektem byla doprovodná hudba k sérii Svítání, kde na průvodních kompilacích dala prostor neokoukaným kapelám. Mezi vybranými byli v roce 2009 tehdy ještě relativně neznámí Bon Iver a St. Vincent, kteří si společně vystřihli ztišenou baladu Roslyn. St. Vincent je slyšet i na soundtracku k poslednímu dílu The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2, do něhož přispěla písní The Antidote.

Deska týdne: St. Vincent na Masseduction opouští experimenty. Do černé díry průměru ale nespadla

St. Vincent

Písničkářka St. Vincent patří mezi nejdůležitější hudebnice a technické inovátorky současné hudební scény. Přesto se na novince Masseduction rozhodla odvrátit od experimentů s kytarou i produkcí a hledá své místo ve vodách rádiového mainstreamu.

Swans

Spojení křehké Annie Clark s hřmotnými rockery Swans zdánlivě nedává smysl, nicméně se stalo skutečností v roce 2014 na albu To Be Kind. Michael Gira si pro svoji předposlední desku vysnil výrazné ženské hlasy a St. Vincent je slyšet hned na čtyřech skladbách. „Nahrávat s Michaelem Girou a Swans bylo jako splněný sen. Jsem pyšná, že jsem mohla být součástí takhle epicky skvělé desky,“ napsala pak na Twitter.

The Chemical Brothers

Ani „chemičtí bratři“ z Londýna nejsou úplně žánroví příbuzní St. Vincent. Možná právě proto kývla před dvěma lety na jejich nabídku a natočila s nimi skladbu Under Neon Lights pro jejich zatím poslední album Born in the Echoes. Její vokál se zde dočkal všemožných elektronických mutací, přesto St. Vincent není jen pouhou vokální ozdobou skladby, pod níž je podepsaná i jako autorka.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.