Deska týdne od The War On Drugs je balada o rozchodu

25. březen 2014

Třetí studiová deska indierockových The War On Drugs vycházející na labelu Secretly Canadian je především osobní zpovědí frontmana Adama Granduciela, který se na ní vyrovnává s rozchodem. A jde dál ve stopách svých vzorů z rádia.

Zasněnou atmosféru kromě názvu slibuje i cover, který je pro novinku filadelfských The War On Drugs klíčový. Na fotografii zastřené analogovým filtrem sedí zpěvák Adam Granduciel u okna svého bytu ve Filadelfii, kde kapela strávila mezi nahráváním a koncerty hodně času. Dvě minuty odsud mají zkušebnu a ve stejné čtvrti sídlí i studio Miner Street Recordings. Prázdnotu, které se Granduciel nemohl po rozchodu zbavit, vyplňoval v bytě plakát Rust Never Sleeps od Neila Younga a piano, u něhož napsal většinu z deseti písniček.

Granduciel a Kurt Vile, který kapelu opustil po první desce Wagonwheel Blues kvůli sólové kariéře, nikdy neskrývali obsesi Bobem Dylanem. V rozhovorech mluvili nejenom o jeho Blood on the Tracks z roku 1975 jako o velké inspiraci. Není divu, že si Granducielův vokál můžete snadno s Dylanem splést – na Lost in the Dream třeba v písničce Eyes to the Wind s kořeny v americaně. V intenzivní skladbě Burning zase nezapře vliv Bruce Springsteena, svého dalšího vzoru z rádia.

Funkci pro ně tak typického čistě instrumentálního tracku (oproti předešlým releasům je tu ovšem pouze jeden) zde plní The Haunting Idle. Nejhitovější je rozhodně druhá skladba Red Eyes, kterou kapela zveřejnila před vydáním alba jako singl a ke které vznikl i fanouškovský klip. Stejně jako další Disappearing, Suffering nebo téměř osmiminutová In Reverse se vyrovnává s odloučením od milované osoby, což s sebou nutně nese určitá klišé jako „You´re all I´ve got / I would keep you here, but I can´t“. Texty ale nejsou to nejdůležitější. Je to způsob, jak spolu výborně komunikují prvky tradičního rocku a folku se syntezátory, posouvající album až k hranicím indie popu.

03088084.jpeg

Lost in the Dream je oproti předešlé Slave Ambient, kde se Granduciel chtěl osvobodit od otroctví všednosti a nemohl se k tomu odhodlat, víc organická a neskutečně osobní deska. Teď se ke změně odhodlal – a snaží se s tím vyrovnat. Od politicko-ekologických témat na prvním EP posunul The War On Drugs k vnitřním dramatům. Energie a intimita desky, která měla být původně nahrávkou kapely, z ní zas dělá výbornou Granducielovu sólovku.

Hodnocení: 80 %
The War On Drugs – Lost in the Dream (Secretly Canadian, 2014), 60 minut

Čtěte také

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.