Deska týdne: Please The Trees a jejich neučesaná trefa

9. září 2015

Ať si o Please The Trees myslí kdo chce co chce, pořád budou jednou z nejpracovitějších kapel u nás. Málokterá z vážně míněných českých kapel byla schopná postavit a odehrát čtyři americká turné a po vzoru nejtvrdších zábavovek vymyslet šňůru po vesnicích s valníkem místo pódia. Zkrátka – nikdo nezpochybňuje, že naživo jsou Please The Trees jednou z nejlepších tuzemských atrakcí. Na deskách ale jako by pořád něco z jejich energie chybělo. Přesněji: chybělo to až do nynějška.

Historka o natáčení alba ( /\ r |> [Carp] má přesně ten potenciál kolovat v různých článcích donekonečna, což ale nemění nic na tom, že je v ní zjevný recept, jak se věci (taky) dají dělat – bez zdlouhavých příprav, z okamžitého pohnutí, punkově. Vlastně je s podivem, že se do takového postupu, při kterém nelze ztratit nic moc kromě skrupulí, pouští, alespoň u nás v Česku, poměrně málo hudebníků.

Čtěte také: Přečtěte si taky recenzi Honzy Macháčka: „( /\ r |> [Carp] připomíná první sérii seriálu True Detective – v prvních dvou třetinách se toho zdánlivě moc neděje, aby ta závěrečná vše propojila, zdůraznila skryté souvislosti a nasměrovala Please The Trees do omračujícího finále.“

Do české přihrádky zlatého fondu desek, které vznikaly na první dobrou, lze zařadit i album ( /\ r |> [Carp], hned za nahrávky chebských divočáků Esgmeq. Havelka, Svačina a Syrný udělali jedno z nejlepších rozhodnutí své dosavadní hudební kariéry, když se rozhodli plonkový čas na americkém turné zúročit návštěvou detroitského studia High Bias. Zdá se, že leccos, co Chris Koltay na tomto místě točil, se ve skladbách lehce promítlo – repetitivnost The Swans, nevyzpytatelné nálady Akron/Family, sem tam i rozmáchle vyklenutá melodie, kterou má Václav Havelka společnou s pěvcem J. Tillmanem. Při tom všem kapela zůstává co do muziky s mírnými výkyvy tam, kde byla odjakživa. Kdyby se o totéž někdo pokoušel cíleně, zřejmě by pohořel.

Nejcennější na novém albu Please The Trees je ale skutečnost, že se nahrávka dostala až těsně na dosah zážitku z živého vystoupení. S přitažlivou neučesaností, s občasným přeháněním stopáže, s trochou blbnutí, které nikdo nebere úplně vážně, ale zážitek jím neutrpí. Jeden by si přál, aby i jejich další desky vznikaly nějak podobně. Nejjednodušší recept bývá často ten nejlepší.

03464180.jpeg

Hodnocení: 85 % Please The Trees – ( /\ r |> [Carp] (Starcastic, 2015)

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.