Deska týdne: The Roots přes experimenty zapomněli na posluchače

21. květen 2014

Letos je to už pět let, co The Roots přijali práci kapely v talkshow Jimmyho Fallona na stanici NBC. Kolektiv kolem bubeníka Questlovea teď musí každý večer do práce, ale zároveň dostal záviděníhodnou tvůrčí svobodu – už nepotřebují hity, aby se zalíbili svému labelu, a mohou si dělat, co se jim zlíbí. Na jejich diskografii z posledních let je to znát – mezi čerstvými přírůstky tak najdete společné album s Elvisem Costellem, kolekci coververzí z revolučních šedesátek nebo studiovou desku míchající rap a indie rock. Aktuální album ...and Then You Shoot Your Cousin jde v experimentování ještě dál – hip hop tady filadelfský kolektiv ředí vážnohudební avantgardou a z těchto ingrediencí navařili konceptuální album o násilí.

...and Then You Shoot Your Cousin je se stěží půlhodinovou stopáží určitě nejkratší deskou v historii The Roots, paradoxně je to ale zároveň nahrávka, do níž se nejhůře proniká. Koláž slavného výtvarníka Romare Beardena na obalu desky odkazuje na metodu, s níž Questlove novinku sestavoval – čistě rapové skladby střídají mezihry vypůjčené ze soulových či vážnohudebních kusů a i v rámci některých písní (The Coming, The Dark Trinity) nás čekají zvláštní žánrové zlomy. Tady se The Roots přiblížili ke svému dle mého názoru nejlepšímu albu Phrenology, jen jsou o dvanáct let později temnější a klaustrofobičtější. A také po hříchu nemají v ruce tak silný materiál.

Čtěte také

Název alba je vypůjčený ze skladby Step Into a World (Rapture’s Delight) od legendárního KRS-ONE. The Roots tento pamflet na rappery, kteří za peníze klidně podrazí své parťáky, rozšířili na celou kulturu posedlou touhou po bohatství a ze střípků výpovědí jednotlivých hrdinů příběhu sestavili portrét současné Ameriky. Postav je ale příliš mnoho a dostávají jen omezený prostor, výsledkem jsou tudíž jen jakési skeče, v nichž navíc dostává trestuhodně malý prostor Black Thought – tedy hlavní rapper kapely, který byl naposledy slyšet na tři roky starém Undun. Nová deska vůbec působí roztříštěným dojmem, když si odečtete všechny intra, outra a mezihry, dostanete vlastně jen EPčko, chudého příbuzného jejich dřívějších opusů.

The Roots patrně ještě nenatočili divnější album, než je ...and Then You Shoot Your Cousin. Výrazné, řekněme hitové skladby jako When The People Cheer nebo Understand jsou tady v menšině a větší prostor mají tracky, které zapadají do konceptu desky. Tak třeba dvojice soulových písní s Raheemem DeVaughnem na úplném konci je celkem testem trpělivosti hiphopového fanouška. Recenzi jsem začal konstatováním, že The Roots si v roce 2014 dělají, co chtějí, pro jejich příznivce to ale nutně neznamená vítězství.

Hodnocení: 65 %
The Roots – ...and Then You Shoot Your Cousin (Def Jam / Universal, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.