Deska týdne s Migos: Pět věcí, které jsme si odnesli z alba Culture II

30. leden 2018

Trapové hvězdy Migos prožily úspěšný rok 2017. Offset, Quavo a Takeoff vydali povedené album Culture a hostovali na nespočtu dalších nahrávek. Většinou ale vystupovali sami za sebe a v druhé polovině roku se rozutekli i do dalších vedlejších projektů (Huncho Jack, Without Warning). Už to skoro vypadalo, že Migos jako skupina skončí, ale slibovaná Culture II nakonec vychází přesně rok po prvním díle. A je to album po všech stránkách monumentální.

1. Víc je někdy méně (a naopak)

Všiml si toho už Pitchfork. Culture II vychází na labelu Quality Control, který stojí za současnou žebříčkovou vlnou atlantského rapu, jenže deska samotná nejspíš žádného „kontrolora kvality“ neměla. Tracklist čítá dvacet čtyři tracků a deska má dohromady více než sto minut. Migos ji nepropagují jako dvojalbum, na CD nejspíš ani nevyjde, přesto je stejně dlouhá jako kultovní dvojalba rapové historie Wu Tang Forever nebo Biggieho Live After Death. A stejně jako u drtivé většiny podobných počinů i tady platí, že méně by bylo asi více. Zatímco jednička Culture byla sevřená kolekce, druhý díl je zbytečně natažený a hlavně kolem poloviny už některé tracky vyloženě splývají. Migos ale patrně sledují stejný cíl jako třeba Drake se svým posledním albem/playlistem More Life – nasbírat co nejvíc přehrání na streamovacích službách, ať to stojí, co to stojí.

2. Migos nejsou Beatles rapu, spíš AC/DC rapu

Migos k slávě pomohly internetové memy, díky jednomu se Bad and Boujee dostalo na číslo jedna amerického žebříčku. Další mem prohlašoval, že Migos jsou lepší než Beatles, což byl trochu žert a trochu provokace. Zároveň to ale připomínalo, že Migos jsou kapela, která těží z chemie mezi jednotlivými členy. Na Culture II to pořád platí, po prvních posleších vás nicméně možná napadne, že Migos nejsou ani tak Beatles, kteří se pořád snažili posouvat svůj zvuk do nových sfér, jako spíš AC/DC, kteří už čtyřicet let hrají v podstatě to stejné. I nejoddanější fanoušci AC/DC by nejspíš bez mučení přiznali, že hrají jednu písničku pořád dokola. Komu dalšímu ještě Open it Up připomíná track Deadz z prvního dílu Culture?

3. Quavo mění roli

Migos se vždy mohli spolehnout na elitní atlantské producenty, hitmakeři jako Metro Boomin, Zaytoven nebo Honorable C.N.O.T.E. mají na Culture II své místo, možná bychom ale vzhledem k objemu desky čekali jejich větší zapojení. Nejvíc producentských zářezů má totiž na novince DJ Durel, jinak oficiální DJ Migos, který je podepsaný pod polovinou tracků. V devíti z nich se spojil s Quavem, který se zde představuje v roli producenta podobně jako na desce projektu Huncho Jack s Travisem Scottem. Ne všechny jeho beaty jsou úplně perfektní, ale třeba Autopilot nebo Narcos naznačují, že Quavo by se jako producent nemusel v budoucnosti ztratit. Čím víc je za mašinkami, tím víc Quavo ustupuje do pozadí jako rapper – na Culture II to skoro vypadá, že ho na pozici v hlavní dvojce s Offsetem už střídá Takeoff.

4. Pomalí Migos – dobří Migos

Měli jste Migos spojené s energickými tracky jako Pipe it Up, Versace nebo T-Shirt? Zapomeňte. Na Culture II sice uslyšíte klubové bangery jako Walk It Talk It nebo Stir Fry, ale jinak tu převládají pomalejší skladby. Jako kdyby to Quavo, Takeoff a Offset ve studiu přehnali s uvolňováky a výrazně ubrali na tempu. Produkce je minimalistická a někdy i trochu zlověstně chladná (Flooded, Too Much Jewellery). Závěrečná třetina desky je pak ve znamení pomalých R&B balad. Notice Me nebo Gang Gang ukazují úplně novou a dosud neviděnou tvář Migos a vlastně tak zachraňují druhou polovinu desky od monotónního trapu.

5. Hosté v kultuře

Když už jsme u toho zachraňování, tak Culture II by nejspíš skončilo trochu jako monumentální chaos, kdyby pověstné Migos triplets neředili pozvaní hosté. Kanye West a Pharrell Williams mají na svědomí nejlepší beaty desky (BBO, respektive Stir Fry) a podařila se i většina rapových hostovaček. V MotorSport se Cardi B a Nicki Minaj přetahují o titul nejlepší rapperky současnosti (podle mě vítězí druhá jmenovaná), záhrobní hlas 21 Savage skvěle funguje v BBO a svoji roli překvapivě dobře plní i Drake ve Walk It Talk It. Jestli na první poslech působí novinka Migos jako neposlouchatelný zmatek, při dalších se postupně vyjevují povedené tracky, zajímavé produkce a inovativní vokály. Přes původní negativní přijetí fanoušků Culture II dost možná nakonec vstoupí do historie jako jedno z nejlepších dvojalb trapové éry.

Migos – Culture II (Quality Control, 2017)
Hodnocení: 80 %

 

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.