Deska týdne: Shearwater v dobrém i ve zlém

26. listopad 2013

Pragmatický pohled na kapelní turné straší obrazy nacpaných a vydýchaných dodávek, laciných ubytoven s chrápajícími spoluhráči, rekordního množství konzumované pizzy a tlačenic v klubových šatnách. V očích fanoušků zas často probouzí idylické představy permanentního večírku a poznávacího zájezdu s nejlepšími přáteli po boku. Pravda je někde mezi a na své nové desce se jí teď snaží zprostředkovat texaští indierockeři Shearwater.

Původní plán po domácku nahraného EP se náhodou rozvinul v nápad několika postupně vypouštěných singlů a nakonec v celou dlouhohrající desku. Navíc desku, kterou leader kapely Jonathan Meiburg označuje za nejoblíbenější z dosavadních osmi alb v diskografii. Fellow Travelers je doslovnou poctou vybraným interpretům, se kterými Shearwater sdíleli společný prostor na turné. V dobrém i ve zlém. Ať už se jedná o vzpomínky na písničkáře Davida Thomase Broughtona bortícího v klubech vše kolem sebe, členy Clinic nadávající na svůj letitý dresscode s ústními rouškami nebo písničkářku Sharon Van Etten přehrávající demo nahrávku své nejslavnější desky v dodávce uprostřed působivého prostředí zasněžených hor Idaha.

Ačkoliv Meiburg a jeho kumpáni dávají jasně najevo, že se nejedná o plnohodnotného nástupce loňské, komerčně doposud nejúspěšnější, desky Animal Joy, srovnání se novinka neubrání. Fellow Travelers jsou natolik nevyváženou koláží křehkého písničkářství a rockově napřažených hitů, že by jako původně zamýšlený sled samostatných nahrávek dopřály posluchači intenzivnější prožitek.

Logo

Oba protipóly se střetávají hned v prvních vteřinách desky. Něžnou minutovku Only Our Sun Jescy Hoop s vokálem podkresleným pouze klavírním doprovodem střídá stadiónová verze neurotické kytarovky I Luv the Valley Oh! od Xiu Xiu. Velkolepě rockové podání této původně niterné skladby sice kalifornské depkaře zpřístupňuje méně náročným posluchačům, zalátání rozervaných partií ji ale zároveň zbavuje původního hávu. Podobný osud potkal i předělávku syrového soundtracku z filmu Kids, skladbu Natural One. Originál ze sklepa slavného basáka Lou Barlowa (Dinosaur Jr.) postrádá nezdravě syntezátorové intro, namísto toho získává pracné aranže a zvonivý vibrafon v refrénu. Výsledek slibuje kvalitní poslech, ale minimum přesahu, pro který bylo vždy zapotřebí se k nahrávkám Shearwater opakovaně vracet.

I když na studiové novince od první chvíle záměrně chybí jakákoliv snaha o překonávání vybraných originálů, minimálně v jednom momentu se to Shearwater daří. Když v písni Hurts Like Heaven vytrhnou britské showmany Coldplay ze současného stadionového megalomanství plného explodujících konfet a hypování davu zpátky do éry introvertních melancholiků schovaných za klávesy.

Shearwater - Felow Travelers

Pokud deska Fellow Travelers vznikla jako slova díků spolubydlícím z klubových šaten a backstageí, berme ji jako sympatické gesto. Stejně jako verdikt webzinu Drowned In Sound se ale neubráním pocitu, že se svou dlouhohrající stopáží a záštitou labelu Sub Pop vyznívá jako promarněná šance na mnohem silnější album předělávek.

Hodnocení: 60%
Shearwater - Fellow Travelers (Sub Pop, 2013), 33 min.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.