Deska týdne: Sleaford Mods na novince rozdávají plivance všemi směry

9. březen 2017

Nottinghamská dvojice Sleaford Mods představuje absurdní, a přesto svým pokrouceným způsobem geniální variaci současného post-punku. Její unikátní kombinaci pichlavého rapu o současné prohnilé společnosti a jednoduchých syrových beatů přesvědčivě zachycuje i nové řadové album English Tapas. Duo na něm nepřichází o nápady ani energii.

Naléhavý štěkavý projev punkového básníka Jasona Williamsona připomíná něco mezi nakrknutým Johnem Lydonem z Public Image Ltd. a Mikem Skinnerem alias The Streets, kdyby rapoval do temných melodií The Fall. Podobně jako všechny zmíněné kapely se i Sleaford Mods v textech navážejí do konzervativní britské společnosti, mizerných standardů tamní dělnické třídy nebo sociální nerovnosti. Přímočaré verbální diktáty za doplnění prostých beatů a samplovaných kytar z minimalistické dílny producenta Andrewa Fearna si neberou servítky před nikým a před ničím. Dvojice tak v mnoha ohledech ztělesňuje učebnicový příklad punkáčů 21. století, kterým nechybí názor ani koule. Hovoří o světě tak, jaký doopravdy je.

Na své nové dlouhohrající desce Sleaford Mods poprvé spojili síly s kultovním vydavatelstvím Rough Trade. Její ironický „gastronomický“ název English Tapas odkazuje na znechucení, které se podle skupiny táhne vzduchem současné Británie. Dvojka nespokojených Angličanů ve středním věku rozdává plivance a peprnou kritiku všemi směry. Surovým sarkastickým humorem zabaleným do silného středovýchodního akcentu pojednává Williamson o vykořisťování zaměstnanců (B.H.S.), nezkrotném alkoholismu (Drayton Manored) nebo třeba otupělém světě sociálních médií (Snout). Podle očekávání se nahrávka napříč dvanácti písněmi nevyhýbá ani brexitu. Kriticky se ho dotýká ve skladbě Dull nebo překvapivě chytlavém songu pojmenovaném po proslulém beatlesovském účesu Moptop. V něm Williamson nepřímo, ale zato se slušností jemu vlastní, kárá jednoho z hlavních zastánců brexitu Borise Johnsona.

Sleaford Mods – English Tapas

„Pokud má člověk aspoň kousek důstojnosti, tak už nemůže věci nadále ignorovat,“ řekl Williamson v rozhovoru pro The Guardian. Vedle plesnivých punkáčů Fat White Family jsou Sleaford Mods dalšími z ostrovních hudebníků, kteří skrze svou tvorbu vyjádřili odpor vůči referendu o vystoupení z Evropské unie. Novinka se ale rozhodně nedá onálepkovat jako ryze antibrexitová deska, ale spíš jako přirozená ozvěna dělnické třídy, za kterou zřejmě Sleaford Mods v současnosti mluví hlasitěji než kdokoliv jiný.

Přečtěte si i recenzi Miloše Hrocha: „Pokud si nechcete jen ověřit, že některé věci vrátit a zopakovat nejde, ale chcete se dozvědět, jak se pamětníkům devadesátkových raveů žije dnes, pusťte si raději desku English Tapas od Sleaford Mods. Ta vás nezklame.“

Duo už dávno nevystupuje jen v zapocených, smradlavých klubech, nýbrž na velkých festivalových pódiích a objevuje se na deskách elektronických velikánů, jako jsou Leftfield a The Prodigy. Naštěstí to ale neznamená, že by nové album přišlo o syrovost, štiplavý cynismus nebo auru jistého barbarství, která Williamsona přirozeně provází. Frontman se tentokrát snaží dosavadní polohu svého přednášení obohatit pokusy o zpěv. Prostor dostává doposud téměř potlačené intonování a melodičnost, která ale v agresivních skladbách působí nepřirozeně, až malinko rušivě. Chvílemi se nedá ubránit pocitu, že umělcova pokroucená vize o „novodobém pekle“, zmiňovaná v tracku Time Sands, je přece jen trochu přitažená za uši. „Nehrozí, že bychom se zítra vzbudili a všechno bylo najednou OK.

Hudba, kterou děláme, a texty, které píšu, tuhle skutečnost reflektují – prostě jdeme ruku v ruce se vším tím trápením,“ dodává Williamson. English Tapas nabízejí podobnou recepturu jako předchozích osm studiových nahrávek. Těch pár stejných ingrediencí ale spolu funguje i poněkolikáté. Jason Williamson coby hybrid básníka a punkového šílence ani s přicházející slávou nepřišel o energii ani schopnost vyjádřit nespokojenost ze všeho okolo sebe. Zatraceně přesvědčivě vnucuje dojem, že všichni bez rozdílu tak trochu přispíváme k prohnilosti do sebe zahleděné civilizace. Paradoxně se ale při tomhle zjištění budete s novými Sleaford Mods ve sluchátkách cítit skvěle.

Hodnocení: 85 %
Sleaford Mods – English Tapas (Rough Trade, 2017)

autor: Vojtěch Tkáč
Spustit audio