DESKA TÝDNE: Slzy si schovejte až na konec. Protomartyr na páté desce věští osudy lidstva

29. červenec 2020

Detroitská čtveřice Protomartyr patřila od svých začátků přesně před deseti lety mezi ty kapely, které se nebojí těch nejtíživějších témat. Odkazy na biblické příběhy i historické události, na které by spousta lidí raději úplně zapomněla, se mísily s osobními temnými příběhy. Na jejich pátém řadovém albu Ultimate Success Today se dostávají až na samotnou hranu apokalyptických vizí.

„Seděl jsem v noci u zapnuté televize a snažil se psát texty na novou nahrávku. Nemám kabelovku, takže na obrazovce běžely samé staré americké pořady, klasická stará americká televize – takže spousta teleshoppingu a motivačních řečníků. Celé mi to přišlo vlastně smutné, sedím doma, píšu texty a do toho jede tohle vysílání. Myslím, že skrz to se mi nějak podvědomě v hlavě zrodil název alba,“ popisuje frontman Joe Casey, jak vznikl titul Ultimate Success Today. Pokřivenost amerického snu byla pro Protomartyr vždy tématem protínajícím jejich tvorbu. A Casey patří rozhodně k těm nejuštěpačnějším a nejcyničtějším textařům poslední dekády.

Ani Ultimate Success Today není výjimkou, naopak se Casey dostává na novou rovinu. Pátá řadová nahrávka, která by mohla být tak trochu „závěrečným prohlášením“, totiž obsahuje nejen až mrazivě přesné predikce toho, co se ve světě nyní reálně odehrává, ale i Caseyho vlastní rozlučkový song. „David Bowie a podobně vytvořili svá rozlučková díla v momentě, kdy už tak nějak cítili, že odchází. Já jsem si řekl, co bych ten song neudělal hned teď, dopředu. Až se někde bude psát, že umřel ten týpek z Protomartyr, může se rovnou pustit Worm in Heaven,“ vysvětluje závěrečnou skladbu celého alba. Protomartyr zkrátka se smutkem, zarmouceností i smrtí pracovali už od počátku tvorby.

„Tohle je úsvit dne, který nikdy neskončí,“ ozve se v jedné z pasáží první skladby Day Without End. Píseň, která funguje jako zneklidňující intro, nervózní gradace kytar i bicích nás nese vstříc skladbám, do nichž se sem tam přimotají zběsilé saxofonové pasáže nebo osvěžující hlas zpěvačky Nandi Rose z projektu Half Waif (June 21). Protomartyr nezabředávají do osvědčených kolovrátků ani netěží z tisíckrát omletých postupů. Ultimate Success Today má obě strany – je náročnější na poslech i pro posluchače poddajná. Buduje znepokojivou atmosféru i ukonejší příjemnými basovými linkami.

Protomartyr by mohli být tou velkou stadionovou kapelou. Chytlavé riffy, hypnotické pasáže, charismatická osoba za mikrofonem, post-punkový revival je u fanoušků stále oblíbený. Výbušný cynický koktejl, jenž Casey přimíchává do svých textů, které by obstály i jako samostatná poezie, ovšem ten absolutní úspěch, který se dostaví již dnes, ale trochu hatí. Zkrátka budou vždycky až moc temní. A to je jedině dobře.

Protomartyr – Ultimate Success Today (2020, Domino)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.