Deska týdne: tUnE-yArDs zkrotila svoji výstřednost

6. květen 2014

Merrill Garbus alias tUnE-yArDs dělá hudbu, kterou buď milujete, anebo nenávidíte. Její extrovertní, excentrický a vlastně i exžánrový pop na dvou předchozích albech překypoval divnými nápady i zemitou energií a zároveň i trochu otravnou švihlostí, kterou se tUnE-yArDs rozhodla prezentovat svůj aktuální projekt. Třetí album Nikki Nack ukončuje její cestu od desek natáčených na diktafon k profi studiu i velkým producentům (John Hill, Malay) a zároveň hudebnici nachází ve stavu, kdy už se nemusí schovávat za výstřelky či jednorozměrnou dětinskost.

Nechápejte to špatně, tUnE-yArDs na své novince není ani zdaleka normální popovou star a už vůbec ne nějakou indie intelektuálkou – Nikki Nack je pořád bláznivá a absolutně nepředvídatelná jízda. Jen se mi zdá, že tentokrát dokázala svoji proklamovanou výstřednost využít jaksi smysluplněji a hlouběji ji zapracovat do písniček. Je to zvláštní druh hudební zemitosti, v němž má přednost instinkt před rozumem. Tuhle schopnost dělat věci na první dobrou a zároveň absolutně věřit svému talentu má v současné populární hudbě jen málo osobností a tUnE-yArDs je jednou z nich.

Tvůrčí krize po koncertním turné k poslední desce přivedla tUnE-yArDs k bubenickým kurzům na Haiti a tento zážitek dodal nové desce výrazně rytmické základy. Tracky jako Wait For A Minute nebo Real Thing nemají moc daleko k současnému avantgardnímu R&B nebo funku a ukazují, co přesně chybí současné bílé indie scéně – tah na bránu či energie typická pro tzv. černou hudbu. Stejně jako M.I.A. dělá tUnE-yArDs v roce 2014 chytrý pop, na který se dá tancovat a přemýšlet zároveň.

03115426.jpeg

Asi není v souvislosti s novou deskou tUnE-yArDs potřeba meditovat nad nástupem silných ženských osobností nebo o navazování na linii výstředního art-popu. Stačí, když se omezím na konstatování, že už jsem dlouho neslyšel album, u kterého bych takhle nadšeně hltal každou vteřinu a těšil se na opakovaný poslech a na to, co v těchhle skrumážích zvuků a melodií ještě najdu. Už teď je Nikki Nack jedním ze žhavých kandidátů na album roku 2014.

tUnE-yArDs – Nikki Nack (4AD, 2014)
Hodnocení: 85 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio