DESKA TÝDNE: Ve Philly se všichni starají trochu víc. Vyléčí nás Empath pozitivním noise popem?

22. květen 2019

Síla léčivých krystalů a návraty k přírodě? Obojí můžete snadno najít v hudbě filadelfské noisepopové čtveřice Empath, která se svými až lehce ezoterickými tendencemi netají. Naopak, snaží se je co nejvíce vměstnat do své hudby. Hravost a touha po pozitivitě, složitému dnešku navzdory, je tak z jejich debutové nahrávky Active Listening: Night on Earth cítit v každé sekundě.

Kapela kolem zpěvačky a kytaristky Catherine Elicson se dala dohromady vlastně náhodou. V roce 2015 se budoucí bubeník Gareth Kosolski a Emily Shanan přestěhovali do 7pokojového domu v západní Filadelfii. V domě už bydlela Elicson, a tak velmi záhy začala trojice jamovat v místním sklepě. Rok nato se na synťáky přidal jejich soused Randall Coon, a především – z celé kapely se stala parta nerozlučných přátel.

Právě silné přátelské vazby jsou hlavní přísadou do hlučného popu korunovaného zboostrovanou (avšak stále funky) kytarou. Kosolski má za sebou hraní například v punkové kapele Perfect Pussy, jak ale uvedl v rozhovoru pro magazín Pitchfork, z punkového období zbyla především práce s dynamikou. Empath se totiž snaží hrát sice noisově a těžce, avšak výsledek je daleko více pozitivní než temný a tíživý. Empath zkrátka chtějí být hodní a předávat to dál.

V kontextu filadelfské scény to není nic neobvyklého. Sama Elicson často vypichuje, že tamější underground se hodně stará o všechny své členy a kapely. Je zde také velká podpora queer a LGBT umělců. Empath se na oplátku snaží pečovat o ostatní hudbou – už na předešlém EP Liberating Guilt and Fear se začali zajímat o Solfeggio frekvence, které by měly mít na člověka ozdravné účinky. Tuhle fascinaci promítají i do nové Active Listening: Night on Earth. Využívají na ní tak například i indický shruti box či přívětivé samply z přírody.

Jak album Empath vlastně zní? Končí mentálně nahrávka už po druhé písničce a proč? Jakých všech zvuků a samplů se na něm dočkáme? A pro koho je určitě nahrávka určena? Proč zrovna pozitivně laděný noise pop? Poslechněte si celý rozhovor o desce týdne ze záznamu!

Empath – Active LIstening: Night on Earth (2019, Get Better Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.