Desky roku

21. prosinec 2009

V rubrice Deska týdne jste mohli slyšet čerstvou selekci každotýdenních novinek. Přinášíme vám výběr deseti nejlepších, nejneotřelejších a nejzajímavějších alb, která jsme vám v roce 2009 nabídli v této rubrice. Hudební redakce v čele s Tomášem Turkem vybrala nasledující kousky. A jaký je váš výběr?

Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
S osmým albem Merriweather Post Pavilion se Animal Collective konečně dostali i do jiných českých rádií, než jen do Radia Wave. Pro posluchače s otevřenýma ušima se z nich definitivně staly hvězdy první třídy. Album je pestrobarevnou jízdou jak pro hudební fajnšmekry, tak pro party girls, které vyhledávají jen zábavu. Jednoduše řečeno majstrštyk. Rok 2009 nemohl začít lépe.

00843417.jpeg

Antony and the Johnsons - The Crying Light
Antonyho plačící světlo vyšlo z neživé přírody, ale ukázalo, že smutek nasáklý v jeho křehkých písních může být povzbuzující. Jeden z nejvýraznějších hlasů naší doby nahrál výjimečné a silné album, které si zkrátka s ničím a s nikým nespletete. A to už dneska můžeme, bez mhouření očí, říct skutečně jen o málokterém hudebníkovi.

00851781.jpeg

Bill Callahan - Sometimes I Wish We Were An Eagle
Bill Callahan je nenápadný chlapík, trochu morous, ale výjimečný songwriter. Vedle Bonnie ´Prince´ Billyho pravděpodobně největší písničkářské eso uplynulé dekády. Už ne coby (Smog), ale pod vlastním jménem, vydal desku, která ho definitivně pasovala do ligy Lou Reeda, Boba Dylana a Leonarda Cohena. Skvělé texty, na komoru zamířená aranžmá a komplexnost posledního Callahanova alba je ve své dokonalosti omračující.

00898537.jpeg

Fever Ray - Fever Ray
Fever Ray je tajuplně mrazivá, a přesto určitě ještě nespočetněkrát uslyšíte remixy jejích skladeb na tanečním parketu. Ze sólovky zpěvačky The Knife skutečně mrazí. Takovým tím způsobem, který si pamatujete z postele, když jste ve čtrnácti poslouchali před spaním z walkmena své první srdcerváče. Krása má spousty podob a Karin Dreijer Andersson ztvárnila jednu z těch, která bude definovat rok 2009.

00902843.jpeg

The Death Weather - Horehound
Superskupina každým coulem. Hudba The Dead Weather je masakr všech předsudků, trendů a digitalizace. Milujete-li rock´n´roll, musíte zákonitě milovat i Jacka Whitea. Když se k němu navíc lísá Alison Moshart z the Kills a doplňují je kámoši z Queens Of The Stoneage nebo Racounters, vzniká třaskavá kombinace, o které by jiní upocení rockeři mohli jenom snít. Horehound je superalbum, spalující klišé o nesmyslnosti superskupin silou napalmu.

00959685.jpeg

Fuck Buttons - Tarot Sport
Fuck Buttons jsou duo, které mnohým z nás vrátilo víru v taneční rytmus. Špinavá krása, hluk a omamná manická jízda jejich debutu Street Horrsing nabrala na druhé desce Tarot Sport jasnější kontury, ale neztratila nic z mimořádného zážitku, který vás čeká při každém dalším poslechu. Vydavatelství All Tomorrows Parties přišlo po skvělé desce Australanů The Drones s dalším klenotem, a nemohlo tak lépe oslavit své desetileté jubileum.

01012767.jpeg

Midi Lidi - Hastrmans, Tatrmans and Bubáks
Vtip i hloubka se snoubí ve výjimečné nahrávce elektronicky emocionálního hudebního tria, které je díky vizuálně poutavým koncertům vlastně šesticí. Trapnost lze úmyslně postavit na piedestal a přitom podat nosné sdělení. Singl Pokoj je bez debat jednou z českých hymen roku.



01035611.jpeg

The Ritchie Success - Chloroform
Další debut a znovu personální souvislosti. The Ritchie Success s Kill The Dandies! sdílejí personálie i rockové nasazení. Jejich úspěch v našem výběru je ale dán především výjimečností zjevu, projevu a jedinečné atmosféry, kterou umí vytvářet. Chtěli jsme pro vás vybrat něco, co vybočuje ze všech stejně znějících, rádoby britských, kytarovek. Navíc němčina to u nás nikdy neměla lehké. U The Ritchie Success se ale pálí ostrými a nějaké výmluvy pro ně nepotřebujeme. V lednu se nechte na vlastní uši a oči přesvědčit v karlínském Studiu A na našich RWLS.

00855661.jpeg

Kolowrat - Slnko je vo veži
Jsou sice z Košic, ale se Slnkem vo veži se nám stali bližšími, než kdejaká pražská kapela. Výjimečné, pozorovatelské texty Rastislava Rusnáka by se často daly tesat. A navíc ukazují, že nádech něčeho hudebně tradičního nemusí pokaždé znít jako patetický Čechomor. Doufáme, že Kolowrat budou ještě velcí. V roce 2010 se na ně těšte při našich Radio Wave Live Sessions!

00912587.jpeg

Kill the Dandies! - I Saw White Fields
V hudbě obecně nemá příliš smysl soutěžit, ale Kill The Dandies! jsou pro rok 2009 naší nejlepší rockenrolovou kapelou. Láska k otřískanému rocku bez kudrlinek nalezla Hanka Manchiniho, La Petite Sonju a další tam, kde chtěli vždy být. I Saw White Fields je upřímná a silná deska, která o to víc rozkvétá naživo. Vysíláme je za to v lednu na festival Eurosonic do holandského Groeningen.

00998859.jpeg

Kazety - Kazety
Poznali jste je už před dvěma lety v našem pořadu Startér. Nejprve jako Undo a pak coby Casstete. Teď už se Johana Švarcová, Ventolin a A Schwarz vkládají do našich přehrávačů jen coby Kazety a to s debutem, který je doufejme, odstartoval k dalším nahrávkám, které budou rozvíjet potenciál jejich tvůrčího nasazení. Tyhle Kazety se vám jen tak nezamotají.

01022089.jpeg
autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.