Diagnóza F: Alzheimerova choroba je od určité fáze milosrdná. Ne však k okolí nemocného

2. říjen 2014

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Ve věkové kategorii nad 65 let jí trpí 3 % obyvatel. Ve věkové kategorii nad 85 let už je to 30 %, častěji ženy. Možná i proto, že v této věkové kategorii mužů zas tolik není. Ovšem Alzheimer může postihnout i člověka mladšího.

Stává-li se vám, že hodně zapomínáte, může to být z různých důvodů a nemusí to nutně znamenat, že se výhledově dočkáte demence. Ovšem když už je zapomínání příliš (například každý den hledáte věci, které jste si někam odložili, popř. si nemůžete vzpomenout, zda jste už obědvali či nikoliv), je na místě navštívit lékaře. Tuto návštěvu však řada lidí odkládá. Koneckonců dozvědět se s konečnou platností diagnózu Alzheimerova choroba není nic snadného. Jde o nemoc nevyléčitelnou, která končí těžkou demencí. Od určité fáze je nemoc pro své nositele milosrdná, neboť si svůj stav už neuvědomují, ovšem přijetí faktu, že se do tohoto stavu dostaneme a není to zas až tak daleko, bývá často spojeno s úzkostmi a depresemi.

Náročná je nemoc i pro okolí nemocného. Nejdříve pečuje o trochu zmatenou babičku, později o ženu, která s jejich babičkou už mnoho společného nemá. Nepoznává své blízké, cítí se ohrožena příchodem cizích lidí do bytu, obviňuje je z krádeží, odchází, ztrácí se, je zlá a k tomu všemu není schopná se o sebe postarat. Neoblékne se, popř. se oblékne neadekvátně, nenají se (třeba proto, že zapomněla, že jídlo je v lednici), neobstará si základní hygienu.

03220606.jpeg

Průběh nemoci je samozřejmě individuální, ovšem neléčení pacienti se do stavu těžké demence dostávají v řádu několika let. Léčení pacienti se stejnému osudu nevyhnou, ovšem mohou žít déle kvalitnější život, farmaka mohou průběh nemoci zpomalit.

Na Alzheimera nemusíte být sami. Občanské sdružení Elpida nabízí podporu jak lidem, kteří se dozvěděli o tom, že tuto diagnózu mají, tak i jejich blízkým. O životě s Alzheimerovou chorobou jsem si povídala s Mgr. Klárou Gramppovou Janečkovou z Linky seniorů Elpida.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.