Diagnóza F: Cílem párové terapie může být i rozchod

3. prosinec 2015

Když lidé přichází do párové terapie, na první pohled by se mohlo zdát, že mají potíže ve vztahu, chtějí je řešit a vztah zachránit. Ovšem realita taková být nemusí. Někdy je do terapie přivádí problémy, které si přináší jeden z partnerů z předchozího života, a někdy je smyslem terapie spíše civilizovaný a slušný rozchod.

„Často dostávám otázku na to, kolik vztahů jsem zachránil, ale pro mě není zachráněný vztah měřítkem úspěšné párové terapie. Někdy je pro partnery vážně lepší, když se dobře rozejdou,“ říká k tématu párový terapeut a lektor Honza Vojtko. „Ovšem nejsem to já, kdo jim říká, že se mají rozejít, spíše to po pár sezeních zaznívá od jednoho nebo od obou partnerů,“ dodává v rozhovoru Diagnózy F věnovaném tentokrát důvodům, které přivádí lidi do párové terapie.

Někdy však více než párovou terapii potřebují partneři terapii individuální, a to v případě, že problém, který je sužuje, patří spíše do životního příběhu jednoho z nich a ve vztahu jsou problematické spíše jeho důsledky.

Častým důvodem, proč lidé vyhledávají služby párových terapeutů, je také řešení nějakého aktuálního problému, např. nevěry. Pokud oba partneři chtějí i po nevěře pokračovat ve vztahu, bývá často narušena základní důvěra, jejíž obnovení není snadné, a terapie může být pomocí.

03347854.jpeg

Kdo bývá častěji iniciátorem párové terapie? Je snadnější pracovat s lidmi, kteří jsou spolu krátce, nebo s manželi po dvacetiletém soužití? A je párová terapie pro každého? O tom jsem si povídala s Honzou Vojtkem. Poslechněte si záznam rozhovoru.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka