Diagnóza F: Hospic je dobrým místem pro smrt

3. červenec 2014

Když už lékaři vyčerpají všechny možnosti léčby nemocného, mohou rodinní příslušníci převézt svého umírajícího příbuzného například do hospicu. Řada z nich si však pod hospicem představí jen jakési anonymní zařízení plné smutku a pláče. Když tam skutečně dorazí a zjistí, že je to vlastně místo plné radosti, kde mohou lidé prožít konec svého života bez bolesti, s důstojností a mezi lidmi, kteří o ně mají zájem, bývají překvapeni.

Hospicová zařízení, popř. domácí hospicová péče u nás už funguje. Co chybí lidem, kteří hospicovou péči poskytují, jsou například tzv. tvrdá data z výzkumů, kterými by se zaštítili například při jednání s pojišťovnami o příspěvcích. Data, ale i vzdělávání profesionálů a časem i přímou spolupráci v hospicové péči by jim mohlo poskytnout paliativní centrum, které plánuje otevřít psycholog Martin Loučka ve spolupráci s hospicovým sdružením Cesta domů. Podobné zařízení u nás ani v blízkém zahraničí není. Paliativní centrum by tak mohlo být prvním akademickým pracovištěm paliativní medicíny ve střední a východní Evropě.

O paliativní medicíně, o umírání a také o tom, jaké to je, když vám všichni pacienti umřou, jsem si v rozhovoru Diagnózy F povídala s PhDr. Martinem Loučkou, Ph.D.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.