Diagnóza F má vlastního psychiatra

21. únor 2013

Po dvou letech vysílání si Diagnóza F nadělila k narozeninám hned dva dárky. Jedním z nich je dlouhodobá spolupráce s psychiatrem a psychoterapeutem MUDr. Tomášem Rektorem. Do Diagnózy F přijde vždy jednou měsíčně, aby odpověděl na vaše konkrétní otázky týkající se toho, co právě řešíte.

Češi se stále trochu bojí chodit k psychiatrům či psychologům. Možná je za tím stále stín minulosti, který značí, že kdo chodí k někomu „psycho“, není normální a je třeba ho vyobcovat na okraj společnosti. Zatím nejotevřeněji se k využití psychopomoci staví občané metropole. Pražská situace v této oblasti už připomíná o své duši zdravě smýšlející západoevropskou kulturu a přitom nenásleduje poněkud přehnaný americký trend, v němž je třeba s psychoterapeutem probrat každou sebenepodstatnější maličkost.

Možná ještě nevíme, kdy je ta správná chvíle vyhledat odborníka. Možná si říkáme, že na svůj problém stačíme sami, tak co bychom za někým chodili. Možná ale už v tu chvíli nemáme reálný náhled na to, co se nám v životě děje. Jít s bolavou duší za psychiatrem či psychologem je přitom to stejné, jako když jdete k lékaři s bolavými zády nebo zlomenou nohou.

Ve svém okolí potkávám spoustu lidí, které něco trápí. Někteří si uleví tím, že zajdou na pivo, jiní si popovídají s kamarády. Několika svým přátelům jsem už ale doporučila návštěvu odborníka a většinou si ji pak velmi chválili. Dostali prostor se zastavit a věnovat se duši, kterou tak často v běžném konzumním světě přehlíželi. Možná pro ně bylo snazší jít k odborníkovi, kterého jim doporučil někdo, koho znají. Zpravidla jsem doporučovala odborníky, s nimiž mám vlastní zkušenost.

02581928.jpeg

Někdy je ale těžké najít vhodný okamžik, vhodnou motivaci, vhodného člověka. Právě na to se zaměří speciál Diagnózy F s MUDr. Tomášem Rektorem. Nabízí posluchačům možnost svěřit se se svým příběhem. Popsat, co se jim v životě děje, a získat k tomu názor konkrétního odborníka. Není ambicí Diagnózy F vyřešit potíže během jedné neosobní konzultace ani nabídnout konkrétní radu, jak tak učinit, přece jen jsou lidské příběhy složitější než cokoliv jiného. Může ale nabídnout úhel pohledu – s čím takový problém může souviset, co ho obvykle doprovází, jak se obvykle řeší, zda by to mohla být „maličkost“, kterou pisatel dotazu hravě zvládne, nebo by mohlo jít o vážnější problém, při kterém by bylo vhodné vyhledat pomoc.

Témata dotazů a příběhů nejsou nijak ohraničena. Posluchači se mohou na Diagnózu F obracet prakticky s čímkoliv, co souvisí s lidskou duší. Dotazy je možné posílat na e-mail adela.lichkova@rozhlas.cz (do předmětu prosím napište „Dotaz“) nebo přes poštu na www.facebook.com/DiagnozaF. S dotazy budeme zacházet diskrétně, pokud si nebudete přát, aby bylo zveřejněno vaše jméno, nebude. Budete-li mít zájem o telefonickou konzultaci s MUDr. Rektorem přímo ve vysílání Diagnózy F, můžeme se na ní mailem dohodnout.

A aby bylo pro vás snazší se obracet na „možná svého budoucího psychiatra“, vyzpovídala jsem MUDr. Tomáše Rektora v prvním díle tohoto speciálu.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.