Diagnóza F: Realita terapeutických komunit

28. březen 2013

O terapeutických komunitách pro léčbu závislostí jsme mnozí už slyšeli. Možná máme i nějaké představy o tom, jak to tam vypadá, co se tam děje. Někdy ty představy ale hraničí spíš s pověrami a mýty. O realitě terapeutických komunit v Čechách jsem si v Diagnóze F povídala s MUDr. Davidem Adamečkem, ředitelem a zakladatelem jedné z nejstarších komunit u nás.

Terapeutická komunita je léčebné společenství. Oproti psychiatrické léčebně umožňuje díky menšímu počtu léčených osob individuálnější přístup. Léčba tam může trvat od šesti do osmnácti měsíců. I to dává komunitám velký prostor pro práci s tématy, se kterými závislí do léčby přicházejí.

Léčba v komunitě se dělí do fází, klienti mají v každé fázi určitý úkol. Velmi zjednodušeně řečeno – v první fázi léčby se mají v komunitě zabydlet a uvědomit si, v čem spočívá jejich problém. Druhá fáze nabízí čas a prostor pro řešení tohoto problému. Ve třetí fázi se připravují na život venku, hledají si práci a bydlení, a to vše proto, aby se minimalizovala rizika, že přechod do „normálního“ života nezvládnou. A proč tolik péče o „feťáky“? Ačkoliv jsou stále ještě slyšet hlasy, že uživatelé drog si za své užívání mohou především sami, koneckonců jejich aktivní role v životním stylu, který vedou, je skutečně nezanedbatelná, často se o vlastním užívání rozhodují v době, kdy k němu reálně nejsou kompetentní. Když je vám jedenáct nebo třináct let, prostě nedohlédnete na všechna rizika, která s sebou nese to, co vám v danou chvíli uleví. A tou úlevou v tom okamžiku ještě není droga jako taková, ale spíš její účinek – „patřím do party, někdo mě má rád, nejsem sám“.

V čem tedy spočívá vlastní léčebný potenciál terapeutické komunity? Jak si mohou uživatelé drog sami vzájemně pomoci? Jak vypadá den v komunitě? A proč se klienti učí tkát koberce a vyrábět hrnky z keramiky? Je terapeutická komunita jako zařízení udržitelná i v době současných úsporných opatření? A z čeho jsou tyto služby hrazeny? Na tyto a další otázky odpovídal v Diagnóze F ředitel a zakladatel Terapeutické komunity Nová Ves, Advaita, o.s., MUDr. David Adameček.

02860017.jpeg

Pokud se o téma terapeutických komunit zajímáte, můžete se zúčastnit i připravované Konference pracovníků terapeutických komunit, která se koná 4. a 5. dubna 2013 v Liberci. Více informací na konference.terapeutickakomunita.cz

Odkazy:
Advaita, o. s. (web)
Advaita, o. s. (facebook)
Konference pracovníků terapeutických komunit

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.