Diagnóza F slaví 100 dílů!

27. červen 2013

Tak jako byl Zdeněk Svěrák ve Vratných lahvích vítací typ, tak je Diagnóza F slavící typ. Slavili jsme každé „narozeniny“ pořadu i každou stovku fanoušků na facebooku. Tentokrát slavíme rovnou stovku dílů pořadu o duševních nemocech, těžkých životních situacích a příbězích.

Ve 100. jubilejním dílu se ohlížíme za jednotlivými tématy, která se v Diagnóze F objevují. V prvé řadě jsou to samozřejmě duševní nemoci. V krátkém sestřihu připomínáme např. rozhovory s odborníky i pacienty o schizofrenii, depresi nebo o neurózách. Mezi duševní nemoci patří i závislosti. V Diagnóze F jsme mluvili nejen o drogách nelegálních, ale i o alkoholu a tabáku. Také jsme vyvraceli mýty a fámy o návykových látkách a cestovali po zemích, kde mají drogy (např. heroin) trochu jinou tradici než u nás.

Druhým velkým tématem v Diagnóze F jsou vztahy a sex. Jak si najít normálního partnera, co je nevěra a jak s ní ve vztahu naložit, co v sexu je a není běžné a jak se žije sexuálním deviantům, i to byla témata rozhovorů, které byly odvysílány v první stovce dílů Diagnózy F. A protože se snažíme nahlížet na témata ne zcela běžnými úhly pohledu, pak jste mohli slyšet i rozhovory o sexualitě ve stáří nebo o sexuálním životě osob s mentálním hendikepem.

Do třetice – zločin a jeho souvislosti. Proč lidé vraží a jezdí na černo? Jak se žije obětem trestných činů a na co myslí náctiletí vrazi? I na tyto otázky odpovídali hosté Diagnózy F v uplynutých více než dvou letech.

Důležitým (a rozhodně ne posledním) tématem, kterému se pořad věnuje, je lidská duše. Hledáme smysl života a rituálů, které nás v životě provázejí. Přemýšlíme nad tím, co nám naše nevědomí říká prostřednictvím našich snů. A hledáme si vlastní vztah k sobě samým i ke smrti.

Všechna zmíněná témata se v krátkých sestřizích objevila ve 100. vydání pořadu Diagnóza F. Kéž jsou Vám příjemným společníkem a třeba i lákadlem k tomu se k některým z rozhovorů vrátit ze záznamu.
Díky za Vaši přízeň.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.