Diagnóza F: Sžírá mě úzkost

24. říjen 2013

Úzkost je běžná emoce, kterou každý z nás někdy pociťuje. Problém nastává, pokud se úzkost objevuje příliš často, v nevhodné situaci, je příliš silná a trvá příliš dlouho.

Úzkosti a obavy se týkají zejména událostí, které by mohly nastat – mně nebo někomu blízkému se něco stane, onemocníme nevyléčitelnou chorobou a zemřeme, staneme se obětí trestného činu nebo autonehody, přijdeme o partnera, nesplatíme hypotéku, přijdeme o práci, skončíme na ulici jako bezdomovci. To je jen malý výčet možných scénářů, které napadají lidi trpící úzkostmi, resp. generalizovanou úzkostnou poruchou. Ta patří mezi nejčastější psychické poruchy, trpí jí přibližně 10% populace, častěji ženy než muži. Úzkosti v nás mohou probouzet naše negativní jádrová přesvědčení – jsem špatný, nic nedokážu, nejsem k ničemu. A když se člověk dostane do bludného kruhu úzkostí a pochybností, těžko se z něj vystupuje.

Jak lze překonat úzkosti vlastními silami nebo i za pomoci odborníka, jaké jsou možnosti a limity léčby – farmakoterapie a psychoterapie a v čem nám může být úzkost prospěšná? Na tyto a další otázky týkající se úzkostí, obav a strachu odpovídala v Diagnóze F psychoterapeutka, supervizorka a lektorka výcviků v kognitivně behaviorální terapii Mgr. Jana Vyskočilová, spoluautorka knihy Úzkost a obavy – Jak je překonat.

Literatura:
Praško, J., Vyskočilová, J., Prašková, J.: Úzkost a obavy – Jak je překonat
Kast, V.: Úzkost a její smysl
Janíček, J.: Když úzkost bolí
Vymětal, J.: Speciální psychoterapie – Úzkost a strach

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.