Digitální móda už není jen pro film a hry. Jak se obléká a kdo ji tvoří?

29. květen 2019

Virtuální oblečení dřív vznikalo hlavně pro postavy animovaných filmů a her. Čím dál častěji ho ale potkáváme i na sociálních sítích, kde ho oblékají reálné i virtuální osobnosti. 3D se začíná prosazovat také v módní fotografii a v komunikaci nezávislých i světových módních značek. Jak se nosí, jak vzniká a k čemu slouží digitální móda v Česku? O tom jsme mluvili s designérkou Julií Žil Vostalovou a s hudebnicí a virtuální instagramovou osobností NIVVA.

Julie aka Žil Vostalová se digitální módě věnuje poslední čtyři roky. „Je to pro mě usnadnění, které mi šetří čas i materiál. Místo toho, abych pracovala s papíry, nůžkami a látkou, začíná můj proces v počítači. Návrhy rovnou zanáším do střihů a modeluji oděv ve 3D,“ vysvětluje Žil. V klasickém offline přístupu se před ostrým finálním modelem tvoří nejdříve pracovní verze, takzvané kaliko, na kterém se zkouší zamýšlená podoba oděvu.

Digitální postup na testovací fázi a hledání kýženého tvaru nespotřebovává žádné látky, papíry, nitě a další fyzické materiály. Umožňuje měnit střihy, barvy i vzory. Digitální tvorba fashion designu je vhodná i pro globalizovanou průmyslovou produkci, při které se navrhuje a vyrábí daleko od sebe: „Místo fyzického návrhu se do fabriky online pošle 3D model, ve kterém jsou všechny potřebné informace, střih, materiály a tak dále,“ popisuje Žil Vostalová.

Na propojování digitálního a fyzického světa v módním designu, produkci i v obchodování s módou se designérka zaměřuje v novém projektu Ofform 3D. „Chceme se věnovat digitalizaci oblečení a vytváření 3D bodyscanů lidí. Vedle edukace a popularizace digitální módy vymýšlíme nové byznysové modely a cesty, jak usnadnit a zjednodušovat obchod s módou. Díky 3D scanu vlastního těla si třeba můžete snadno vyzkoušet oblečení online,“ vysvětluje Žil.

 

Na to, jaké podoby a využití může digitální fashion design mít, se zaměří mezinárodní workshop How To Wear It?. Uskuteční se ve Scholastice v Praze a během tří dnů propojí umělce, designéry, programátory a další odborníky na digitální fashion design z Česka i zahraničí. První ze tří dnů události, pátek 31. května, je otevřený veřejnosti a představí aktivity a pohledy odborníků na digitální a posthumánní módu.

Vedle animovaných filmů a her vidíme virtuální módu čím dál tím častěji na sociálních sítích. K nejsledovanějším virtuálním influencerkám současnosti patří mimo jiné hudebnice Lil Miquela nebo virtuální modelka Shudu. Digitální módu ale na Instagramu a dalších sociálních sítích oblékají i reálně žijící osobnosti nebo postavy, které propojují a míchají živý předobraz s digitální podobou. V českém prostředí je to například NIVVA, virtuální hudebnice, jejíž hlas, podoba a styl oblékání vychází z reálného předobrazu.

„NIVVU tvořím společně s hudebníky Aid Kidem a Kittchen,“ říká drobná plavovláska, která svou reálnou identitu drží v tajnosti. „Jsem docela introvertní člověk a neměla jsem chuť vystupovat pod svou vlastní identitou. Vizuál je pro nás stejně důležitý jako hudba. Vše je provázané příběhem NIVVY, mladé robotky, které se stalo něco, co ji přimělo k procitnutí, ke katarzi. Je to, jako by žila a prostřednictvím svých písní vyprávěla svůj příběh.“ Projekt je v tuto chvíli v začátcích, první hudba by měla vyjít v létě a na podzim se možná dočkáme koncertů. Jak může živé vystoupení virtuální hudebnice vypadat? A jak tvůrci uvažují o stylu, imagi a módě pro digitální hudební osobnost? Do jaké míry je NIVVA podobná své autorce? Poslechněte si v rozhovoru o NIVVA v Modeschau.

Jak se digitální móda tvoří a nosí ve světě a u nás? Jak s ní pracují velké značky a nezávislí mladí tvůrci? Co na virtuální identitě a digitálních osobnostech fascinuje současné designéry, hudebníky a miliony followerů na sociálních sítích? Poslechněte si v Modeschau s Julií Žil Vostalovou a NIVVA.

Playlist:

Anstrel – Delight
Chromatics – Into the Black
Donna Summer – I Feel Love
NIVVA – Easy
Caterina Barbieri – Virgo Rebellion

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.