Distrikt: Bazény na Nákladovém nádraží Žižkov a Letná bez aut

26. červen 2014

V areálu Nákladového nádraží Žižkov je na celé léto usídlený Landscape Festival a na Letné skončilo období sousedských debat, ve kterých obyvatelé navrhovali její budoucí podobu. Na starých kolejnicích teď parkují vozy proměněné na pojízdné pláže nebo minigalerie, na Letné se změny zatím jen plánovaly, vzniklo o nich několik vydání časopisu.

Alegorické vozy v podání Landscape Festivalu jsou otevřené železniční vagony s instalacemi od Vladimíra Sitty a jiných umělců, v momentě, kdy v těchto dnech do areálu Nákladového nádraží Žižkov vstoupíte, uhodí vás do očí právě ony. Některé z nich upozorňují na nešvary českého krajinářství, jako je nadužívání pohřebních tújí, některé soustavou plážových lehátek a barem podněcují představy o tom, jakou podobu by Nákladové nádraží, jedno z nejcharismatičtějších míst v Praze a kulturní památka, kterou se podařilo zachránit, mohlo dostat. Kurátorovi několika výstav, které tu přes léto budou, Danu Mertovi z Galerie Jaroslava Fragnera, by se tu ve staré kolejnici líbil dlouhý bazén. Rozhovor s ním je slyšet v první části Distriktu.

03161276.jpeg

Nepříjemné pocity v podchodech na pražské Vltavské, skejťácká pohoda u Stalina, obchůdky na Milady Horákové a strach z obchodního centra Stromovka. O dobrých a špatných stránkách veřejného prostoru na Letné je unikátní projekt pražských antropologů ze studia Anthropictures, který se nazývá Plánuj Letnou a právě finišuje. Anthropictures vstupují do debaty o veřejném prostoru jako mediátoři v reakci na hlavní problém českých měst – neexistenci diskuse mezi politiky a veřejností. Náplní projektu bylo celkem 9 setkání s obyvateli Letné, každé z nich se týkalo několika konkrétních ulic – Letenští, vyzvaní pozvánkami vhozenými do poštovních schránek, na sousedské debaty přicházeli mluvit o tom, co se jim v jejich městské části líbí, co jim vadí a co by chtěli změnit. Po každém setkání organizátoři vydali časopis, ve kterém celou debatu a její nejdůležitější body shrnuli. Časopis pak nechávali v místních kavárnách, obchodech, kadeřnictvích, čekárnách u doktorů a na dalších místech.

V jejich bulletinu si Letenští mohli potvrdit, že velkým tématem je obchodní centrum Stromovka, se kterým se místní stále nesmířili. Vadí jim také nevyužité Výstaviště, líbí se jim ruch kolem malých obchodů a nezastavěný prostor Letenské pláně. Po devíti setkáních mají antropologové z Anthropictures k dispozici množství dat a faktů, které chtějí na závěr společně s Letenskými zhodnotit na posledním plánovaném setkání. O tom, co z letenských debat vyplynulo, jsme mluvili s Pavlem Boreckým, jedním z autorů projektu Plánuj Letnou.

03076842.jpeg

Playlist
Mapei – Don’t Wait
Santigold – Kicking Down Doors
Earl Sweatshirt – Luper
Frank Ocean – Bad Religion
Tame Impala – Elephant
Jaz-Z – 99 Problems
Jay-Z, Kanye West – Otis

Spustit audio