Distrikt: Gočárovy mlýny jsou lepší než hokej a perník

28. listopad 2014

Gočárovy Automatické mlýny v Pardubicích mají pořád šanci stát se kulturní fabrikou. Pokud by se podařilo budovu otevřít místním spolkům a umělcům, mohla by se stát dominantou celého kraje. Kromě Pardubic byla v Distriktu řeč o participativním rozpočtu – jeho fungování vysvětlila Ilona Švihlíková. O městských čtvrtích, kde se žije kompletně bez aut, jsme mluvili s Jakobem Hurrlem z Praguewatch, který vyrostl v německém Freiburgu.

Mlýny se poprvé po sto letech existence otevřely na zkoušku pro veřejnost na Den architektury. „Tyhle akce jsou tady navštěvované maximálně padesáti lidmi, v tu chvíli jsme tak zjistili sílu toho magnetu: najednou přišlo 500 lidí. Koukali jsme, že máme plné náměstí, což tady zvládnou jenom hokejisti,“ směje se Ondřej Teplý, jeden z iniciátorů výzvy Mlýny městu. Místnímu Divadlu 29 se tu následně povedlo uspořádat téměř půlroční festival Automatické kulturní mlýny a ověřit, že prostor je pro potřeby kulturní fabriky využitelný. S architekty Ondřejem Teplým a Vladimírem Lavrikem a divadelníkem Zdeňkem Závodným jsme mluvili právě v nedalekém Divadle 29.

03311967.jpeg

Jestliže se v poslední době místní samosprávy potýkají s otázkou, jak zahrnout do rozhodování o věcech veřejných obyvatele měst a městských čtvrtí, může být právě participativní rozpočet nástrojem, jak toho dosáhnout. Princip je jednoduchý: z obecního rozpočtu je vyčleněna částka, o jejímž použití rozhodují sami obyvatelé. První radnicí, která jej částečně a na zkoušku zavedla, je Praha 7, jejíž obyvatelé se tento měsíc rozhodovali mezi vybudováním hřiště v Holešovicích, novou kavárnou u metra Vltavská nebo revitalizací okolí mostu Barikádníků. Vyhrálo hřiště v dolních Holešovicích a Praha 7 zařadí vítězný návrh do rozpočtu na příští rok. O participativním rozpočtu mluvila podrobněji ekonomka Ilona Švihlíková.

03311976.jpeg

Třetím tématem Distriktu bylo německé město Freiburg, ve kterém vznikla jedna z prvních evropských zelených čtvrtí, kde se žije bez aut. O liberálním založení obyvatel Freiburgu, ve kterém část elity tvoří bývalí revoluční studenti z konce 60. let, a také o principech, které by se daly snadno přenést i do Prahy, mluvil Jakob Hurrle.

Playlist
Salem – Asia
Broadcast – Papercuts
Moon Wiring Club – A New Kind of Jam
Mikal Cronin – Apathy
Modest Mouse – Ocean Breathes Salty
MGMT – Electric Feel

Spustit audio