Distrikt: Jak se dělá lepší sídliště

14. únor 2014

Jak se dá depresivní dvacetitisícové sídliště na periferii velkoměsta proměnit na místo, jehož obyvatelé nepovažují za největší výhru odejít jinam? Odpověď na to mají skejťáci, parkuristi, boxeři, antropologové a hledači talentů z komunitního centra Plechárna, kterým se posledního tři čtvrtě roku daří po kouskách rušit sídlištní mizérii na jižním okraji Černého Mostu.

„Člověk co to přirovnává ke ghettu je hlupák, protože ghetto u nás neexistuje, tady je to pořád dobrý,“ říká Vojta Havlovec, který na Černém Mostě bydlí dvaadvacet let, je expertem na zevlování, místním patriotem a organizátorem festivalu Stop Zevling. Kromě Vojtovy zkušenosti nás zajímal antropologický výzkum v podání pražských Anthropictures. Jejich služeb využila místní radnice k tomu, aby zjistila potřeby, názory a preference místních lidí. Právě na základě jejich výzkumu, v jehož první fázi antropologové identifikovali kolem 110 aktivních komunitních skupin, můžou Plechárníci organizovat další události. Kromě stálých kurzů uvnitř, zřízení nové kavárny, dalších festivalů a divadelních představení chtějí z plechové jednopatrové budovy bývalého autosalonu expandovat ven a co nejdál.

03064029.jpeg

Programová ředitelka Míša Hečková definovala Plechárníky jako detektivy, obchodní cestující a hledače talentů. Parkuristi ocenili Plechárnu jako svoje první tréninkové místo pod střechou a mini rappeři Cincinaty dali live ukázku svého právě vznikajícího tracku. Kromě jejich rapu v Distriktu hráli tracky od černomosteckých Angel Mafia nebo místní dvojice Van Dors a Butterz.

V závěru jsme upozorňovali na případ vystěhování squatterů z tichého squatu v Neklanově ulici a na další ročník festivalu Restaurant Day.

Spustit audio