Distrikt: Jak zbrzdit invazi obchodních center

23. leden 2015

Zastupitelstvo Prahy 7 znovu projednávalo případ Paláce Stromovka, jehož vznik odsouhlasilo bývalé vedení radnice navzdory peticím, které na Letné podepsalo přes 6 tisíc lidí. „Mezi městskou částí a developery už byla uzavřena smlouva, my se ale snažíme s developery dohodnout alespoň na úpravě toho projektu,“ řekla Radiu Wave radní Kateřina Vídenová. Jak by mohlo necitlivě zasazené obchodní centrum ovlivnit život v městské části? Jak zasáhla invaze obchodních center do jiných měst? A jak se povedlo v Plzni stavbě obchoďáku v centru města zabránit? Během roku 2015 má po zvolnění tempa zaviněném krizí přijít další vlna výstavby obchodních center.

Česká republika má nejhustší síť hypermarketů a obchodních center v Evropě, o další výstavbě nových obchodních center jsme mluvili se sociální geografkou a autorkou publikací o maloobchodu a spotřebě v Česku Janou Spilkovou, která mimo jiné vysvětlovala i to, že přítomnost obchoďáků v centru města není sama o sobě špatná a dává větší smysl než stavět shopping centra na periferiích. Je ale důležité, jakým způsobem jsou obchodní centra do svého okolí zasazena.

Kromě radní Kateřiny Vídenové, která popsala momentální situaci v případu plánovaného letenského obchodního centra Stromovka, byl v Distriktu slyšet i hlas architekta Filipa Kastla z přípravného výboru referenda, které zamítlo stavbu plzeňského obchoďáku Corso. O tom, jak dosud změnily velké obchody Olomouc, jedno z měst, která má zasáhnout i další vlna jejich výstavby, mluvil sociální geograf z Univerzity Palackého Zdeněk Szczyrba.

02186050.jpeg

V Berlíně se nedávno odehrála epizoda s novým nákupním centrem pro město typická, i když i tady je samozřejmě byznys nadřazený undergroundové kultuře. Nedávno otevřené obří nákupní centrum Mall of Berlin je kvůli nízké návštěvnosti pro své investory fiaskem. Majitelé nočních klubů proto z legrace prohlásili, že jej převezmou a promění na chrám techna, za tuto službu nabízejí symbolicky jedno euro. Epizoda s neúspěšným obchoďákem ve městě obchody dávno přeplněném připomíná to, co je skutečným tahákem Berlína – turisté sem nejezdí nakupovat věci, které mohou doma sehnat taky, jezdí sem tancovat do klubů. I Berlínu ale hrozí dramatické změny, celé čtvrti se proměňují na komplexy administrativních budov, bank a hotelů, nezdá se tedy, že by otevření Mall of Berlin mělo být jedním z posledních pokusů v centru města zřídit další obchodní centrum. Tagesspiegel nedávno situaci komentoval takto: „Možná se stane to, před čím papežové techna a party průkopníci v 90. letech vždycky varovali. Oblasti zanechané v chaosu, po sjednocení netknuté, se časem změní v byznys centra a víc a víc lidí tu bude celé dny sedět v kancelářích a večer chodit do tělocvičen.“

03302002.jpeg

Jedním z měst, ve kterém najdete velká nákupní centra i drze v centru města, jsou možná překvapivě Helsinky. Víc o Helsinkách, Berlínu i českých městech si poslechněte ve zvukovém záznamu Distriktu.

Playlist
Ol’ Dirty Bastard – Brooklyn Zoo
Deerhunter – Helicopter
Björk - Hunter
Björk – Five Years
Chimurenga Renaissance – Wow
Dizzee Rascal – I don’t need a reason
Missy Elliott – Work It
Nicki Minaj – Beez In the Trap

Spustit audio