Distrikt: Města v budoucnosti

9. leden 2015

Požadavky na větší počet veřejných prostranství, která fungují pro všechny obyvatele měst, pokuty pro vlastníky domů, které chátrají, nebo systematická výstavba sociálního bydlení padají momentálně v souvislosti se začátkem roku 2015 v debatách o budoucnosti měst. Co potřebují česká města? Co je třeba dělat hned a na čem se má pracovat dlouhodobě? V Distriktu na otázky odpovídali publicista a architekt Adam Gebrian, Milota Sidorová z festivalu reSITE a Vratislav Filler ze sdružení Auto*Mat. Kromě toho si můžete poslechnout komentář k výstavě nejlepších evropských staveb od roku 1988 – laureátů na Mies van der Rohe Award.

Průřez historií ceny prozrazuje dobové architektonické tendence včetně návrhů anonymně vyhlížejících budov na přelomu tisíciletí, které se někdy přisuzují zmatení danému rozšířením digitálních technologií. Přehledu současných čtyřiceti nominovaných projektů dominuje pokrizový trend citlivosti k okolí – dobrá dnešní stavba nesóluje, ale tvoří město. Zprávu o nejlepších evropských budovách najdete tady.

03289145.jpeg

„Veřejnost není něco, co se použije jednorázově jako spotřebič, který strčíte do zásuvky a pak ho vyndáte,“ říká Milota Sidorová z festivalu reSITE a upřesňuje, že s lidmi se musí všechny kroky proměňující podobu měst pečlivě konzultovat. „Obzvlášť u malých měst stačí zásah typu obchodního centra, který může místo v podstatě zničit,“ varuje Vratislav Filler z Auto*Matu, zvládat svůj územní rozvoj je podle něho nejdůležitější dlouhodobý úkol český měst. Společně s publicistou a architektem Adamem Gebrianem všichni tři označují za jeden z nejpalčivějších problémů českých měst chátrající budovy a dosavadní absenci jakýchkoliv opatření, která by se snažila problém řešit. Záznam celého pořadu najdete dole.

03304895.jpeg

Playlist
Sophie – Hard (Out on Numbers)
Björk – Oceania
Wilco – Born Alone
Dälek – Police State Is Nervous
Araabmuzik – Hope
Smack – Králové

Spustit audio