Distrikt: Město potřebuje squatting

16. leden 2015

Pražské Autonomní sociální centrum Klinika vzniklé začátkem prosince v opuštěné plicní nemocnici na Žižkově má velkou šanci, že bude v Jeseniově ulici skutečně fungovat. Žižkov tak bude možná první českou čtvrtí, která má kromě bezpočtu komerčních prostorů i komunitní klubovnu, kde se dá trávit čas, aniž by bylo třeba platit. Šanci na jinou, ale také zásadní proměnu má Karlín. Železniční viadukt, který čtvrtí prochází, bude od roku 2016 v rekonstrukci. Místní podniky a obyvatelé by si místo zchátralého viaduktu obklopeného auty představovali železniční oblouky vyplněné kavárnami nebo galeriemi, podobně jako ve Vídni nebo v Berlíně.

Zprávu o lednovém vývoji událostí v případu žižkovské Kliniky najdete tady. V Distriktu o Klinice, prospěšnosti squattingu pro město a politice přímé akce mluvil jeden z vedoucích kolektivu Arnošt Novák. „Důležité je, aby Klinika skutečně patřila do lokálního prostředí, aby měla podporu lidí, kteří vedle ní žijí – to je klíčové pro legitimitu toho projektu. Nevzniká tam nový klub anarchistů nebo squatterů nebo někoho jiného, ale místo spravované určitým kolektivem, otevřené lidem, aby se připojili, aby na tom participovali. V tomhle je to důležitý model nejen pro užívání města, ale pro celou společnost,“ zdůrazňuje Tereza Stöckelová ze Sociologického ústavu Akademie věd, se kterou jsme mluvili o konceptu commons neboli obecně sdílených statků. Rozhovor je o formě vlastnictví, která je mimo běžné členění na soukromé a státní, i o tom, jak by mohla Klinika Praze prospět. Se sociální geografkou Michaelou Pixovou z PragueWatch jsme mluvili o právu na město. „Ideální město nestaví kvůli profitu, kvůli akumulaci bohatství do rukou několika, je to město, které funguje tak, že je v něm dobře všem lidem, uspokojuje jejich potřeby, ne potřeby soukromého kapitálu.“

03301943.jpeg

V Distriktu si můžete dál poslechnout rozhovor s vídeňskou architektkou Siljou Tillner, autorkou konceptu rekonstrukce vídeňského viaduktu, která by pro karlínský železniční most mohla být inspirací. „Chtěli jsme hodně uměleckých podniků, klubů s kulturním programem, a ty nemůžou platit vysoký nájem. Máme tam třeba pekárnu, která je pobočkou řetězce, a ta platí hodně, taky je hned vedle nádraží. Pak je tam třeba Ritz, klub, kde se hraje elektronická hudba, a ten platí o dost míň. Od začátku jsme věděli, že je důležité, abychom měli systém, kde kulturní podniky platí méně než komerční,“ řekla Tillner Radiu Wave. Zprávu z konference o možné proměně pražského železničního viaduktu na kulturní inkubátor najdete tady.

03297108.jpeg

Playlist
MF Doom – Potholderz
Ratking – Eat
Young Thug, ASAP Rocky, ASAP Ferg and Freddie Gibbs – Old English
Joey Badass – Christ Conscious
Freddie Gibbs and Madlib – Piñata
Atlas Sound – Walkabout
Sparklehorse – Comfort Me

Spustit audio