Distrikt: Pražská magistrála se musí stát normální ulicí

23. říjen 2015

Dálnice ze 70. let, která přetíná centrum Prahy, znemožňuje ve své blízkosti normální městský život. Podél magistrály se tvoří pouze nemísta, podivné zóny nikoho připomínající prostředí městské periferie. Provoz znemožňuje fungování náměstí, kterými magistrála prochází. Jak se dá okolí magistrály několika rychlými úpravami proměnit, vysvětlila Yvette Vašourková z iniciativy Magistrála = Nová pražská třída a několik dalších odborníků. Michaela Pixová pro nás vybrala trojici pražských událostí poslední doby, které mají potenciál atmosféru ve městě zlehka proměnit. Nezvykle jsme se soustředili na pozitivní dění.

„Je to prostě sedmdesátková dálnice v centru města, kterou denně projede sto tisíc aut. Rozstřeluje centrum hlava nehlava na kusy, je to železná opona Prahy. Měly by se napnout všechny síly k dokončení vnějšího pražského okruhu a odklonění dopravy, která Prahou jenom projíždí,“ říká kritik architektury Arch Vader. Podle něho i ostatních odborníků je ale docela snadno možné magistrálu začít postupně upravovat drobnými, nenápadnými způsoby. Tento způsob proměny prosazuje Centrum pro středoevropskou architekturu, které se od roku 2011 snaží organizovat spolupráci města, odborníků i starostů jednotlivých městských částí. „Pomocí designu, stromů a úprav veřejného prostoru je určitě možné magistrálu proměnit,“ souhlasí Adam Gebrian. Připomíná, že v řadě západních evropských měst žije mnoho lidí v těsné blízkosti podobných komunikací. Ddesign jejich nejbližšího okolí ale vypadá mnohem příjemněji. „Vzhled a trasa magistrály jsou dané dobou a tendencí doby zbožšťovat automobilovou dopravu,“ říká Yvette Vašourková z Centra. „Teď je čas udělat z magistrály městskou třídu pro všechny, pro lidi, pro cyklisty i pro auta.“

03518269.jpeg

V krátkých zprávách jsme připomněli počet evropských měst, která jsou do budoucna rozhodnutá ze svého centra vyhnat auta, a zřízení útvaru městského architekta v Brně. Závěrečný výběr tří pozitivních pražských událostí Michaely Pixové se týkal Kliniky, iniciativy Hlavák, kde místní pomáhají uprchlíkům, a zavedení městské hromadné dopravy zdarma pro děti a jejich rodiče.

Playlist

Portishead – Silence
Forrest Swords – Thor’s Throne
Pusha T – Lunch Money
Portishead – Machine Gun
Vince Staples – Jump off the Roof
Laurel Halo – Chance Of Rain

Spustit audio