Distrikt: Resuscitovat centrum Prahy

9. květen 2014

"Malá Strana je pacient na přístrojích," říká historik architektury a místopředseda Klubu za starou Prahu Richard Biegel. Spolu s Václavským náměstím a jeho okolím patří mezi oblasti, ve kterých necitlivé architektonické zásahy a podnikatelské záměry téměř umrtvily normální život. Se sociální geografkou Janou Spilkovou jsme mluvili o mizejících zahrádkářských koloniích a stále vyšším počtu komunitních zahrad. Dnešní zahrádkář je pravým opakem normalizačního kutila od záhonů.

Palec nahoru dostal od Richarda Biegela Hotel Metropol na Národní třídě a palec strmě dolů obchodní pasáž Myslbek, Palladium a Florentinum. „Malá Strana je termitiště, ve kterém se potácejí zahraniční návštěvníci a mezi sádrovými štuky doufají, že zažívají atmosféru staré Prahy. Nezažívají, je to nesmysl stejně jako je nesmyslný falešný svět multifunkčních center typu Palladia,“ komentoval čtvrť hotelů sídlících v místních historických domech. Rozhovor byl i o tom, jak propojovat současnou architekturu s historickým jazykem Prahy a o tom kudy vede cesta ven.

03120943.jpeg

V Distriktu byla slyšet i nahrávka z olomoucké Zaohrady, první místní komunitní zahrady, která by podle svých rezidentů mohla mít docela dobře heslo „Nejsme zahradníci“. Jana Spilková, která mapuje výskyt komunitních zahrad po celé Evropě, popisovala v čem jsou dnešní zahrádkáři jiní, než ti normalizační. Zahrádkářské kolonie už z měst skoro zmizely a do budoucna se nejspíš udrží jen v okrajových, nelukrativních částech podél železničních tratí a silnic. Naproti tomu komunitních zahrad vzniká čím dál víc, na webu Kokozy je můžete najít všechny včetně lokálních kompostérů a zelených balkonů.

Playlist
Health - Die Slow
Notorious B.I.G. – Gimme The Loot
Shabazz Palaces – They Come In Gold
GZA – Liquid Swords
Big L – Put It On
Bid Daddy Kane – Smooth Operator
Atmosphere – Kanye West
Chance The Rapper - Juice

Spustit audio