Dítě má v nemocnici právo na neustálou přítomnost rodičů, ta ale není vždycky možná, říká právnička

20. září 2023

„Hospitalizace dítěte je vždycky velice náročná pro všechny zúčastněné. Máme tu dítě ve vážném zdravotním stavu, máme tu rodiče, kteří mají velké obavy a jsou ve stresu, a máme tu i personál, který dělá vysoce odpovědnou práci někdy v ne zcela vyhovujících podmínkách,“ říká právnička Tereza Patočková. „Všichni zúčastnění by pro sebe měli mít velké porozumění a snažit se řešit situaci domluvou.“ 

Metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví je tu proto, aby byla práva dodržována všude stejně. Je to zajímavé vodítko pro rodiče, aby věděli, jaká mají práva a čeho se mohou domáhat, tak pro manažery nemocnic, aby věděli, jak mají postupovat a co mají zajistit,“ komentuje Patočková dokument, který vznikl letos v červnu.

Co zásadního platí? „Dítě má právo na neustálou přítomnost svého rodiče, eventuálně i obou rodičů. Tomu odpovídá i právo rodičů být s dítětem. Musíme to ale konfrontovat s dalšími právními zájmy. To znamená, že přítomnost rodiče není možné zajistit v úplně všech případech, například při provádění operace nebo při transportu vrtulníkem, tomu asi rozumíme všichni. Přítomnost rodičů může být omezena, ale musí to být ze zásadních důvodů,“ říká právnička, která působí v právní poradně neziskovky Aperio.

Co když si dítě naši přítomnost nepřeje? Jak to probíhá na dětské psychiatrii? Poslechněte si Houpačky s Terezou Patočkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.