Diva Charles. Nový britský král se nebojí emocí a nepopulárních kroků. Přežije to monarchie?

20. září 2022

Jak proběhl nesledovanější pohřeb v dějinách a proč si britský král Karel III. už za pár dnů svého vládnutí na TikToku vysloužil přezdívku „diva“? Pusťte si novou epizodu podcastu Kompot a uslyšíte také recenzi na Pomstu na druhou, aktuálně nejsledovanější film českého Netflixu.

Za necelé dva týdny na trůnu nám Karel III. ukázal, že se na rozdíl od své matky Alžběty II. nebojí projevovat nevoli na veřejnosti. Britská monarchie byla přitom dosud synonymem pro tzv. ztuhlý horní ret („stiff upper lip“), tedy za každé situace stoický výraz, vyjadřující tvrdou emoční sebekázeň. Charles už dokonce na TikToku dostal přezdívku „diva“. Poslechněte si vše o pohřbu královny Alžběty II. a novém králi, který se nebojí být nepopulární.

Film Pomsta na druhou (Do Revenge) režisérky Jennifer Kaytin Robinson navazuje na oblíbené teenage filmy devadesátých a nultých let jako Clueless nebo Protivný sprostý holky. Pozornost diváků sice zkouší neúměrná stopáž i průměrná zápletka, ale snímek má spíše pozitivní recenze a velkou sledovanost. O to víc překvapuje, že pozornosti prokluzuje latentní antisemitismus, který Pomsta na druhou ukazuje. Více zjistíte v recenzi.

Jaká je třináctá řada animovaného seriálu pro dospělé Archer? Nechala si zpěvačka Grimes udělat elfí uši? A jak dopadla kolonoskopie herce Ryana Reynoldse? Pusťte si novou epizodu podcastu Kompot a sledujte nás na Instagramu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.