Dobré vztahy potřebují hluboké rozhovory i zdravé konflikty, vyhýbat se vážným tématům se nevyplatí

16. červenec 2019

„Dobrý a kvalitní vztah unese nějakou míru nesouhlasu a výměnu názorů.“ Pevné rodinné vztahy neznamenají, že musíme sdílet stejný názor na svět. Víme, že s blízkými máme jiné nazírání, ale také že se máme rádi. Některá témata mohou zůstat stranou, když pro nás nejsou zas až tak důležitá. O hlubokých, povrchních a konfliktních konverzacích mluvila v magazínu Balanc Zdeňka Voštová, terapeutka, mediátorka a lektorka.

„Smysl v hlubokých konverzacích vidím v tom, že skrz ně se člověk dostává do dobrého kontaktu sám se sebou i s druhými.“ Hluboké rozhovory pomohou pochopit druhého člověka v jeho celistvosti, takového, jaký je. Čím žije a co prožívá. Zároveň díky takovým rozhovorům můžeme nahlídnout téma z jiného úhlu pohledu a obohatit sami sebe. Zkuste se o něčem bavit s někým z úplně jiné sociální skupiny a uvidíte.

Být dospělý neznamená být zralý. Zralost je přijetí odpovědnosti za emoce a vztahy

mladí - mileniálové - dívka - mladá žena

„Zralý člověk dokáže odlišit fakta a domněnky. To bychom měli umět ze základní školy. Ale třeba i dnešní politici útočí na naši rozumovou zralost a fascinuje mne, jak jsou některé mýty vnímány jako fakta,“ řekl magazínu Balanc Tomáš Zuda, psycholog, psychoterapeut a kouč. Co je psychologická zralost, jak se liší od dospělosti a jak ji rozvíjet?

„Lidské potřeby jsou univerzální, každý si přeje být vyslyšen a přijímán. Když otevřete své srdce a snažíte se, tak se to většinou povede.“ Musíme se ale rozhodnout začít. Otevřít se druhému člověku a sdělit něco osobního. To vytváří zranitelnost, druhý toho může zneužít. Pokud ale nabídku přijme a také odhalí něco osobnějšího, upřímnějšího ze sebe, tak se náš vztah může prohloubit. Bez takové hloubky nejsou dobré vztahy možné. Pokud se ale sdílení a zraňování budeme vyhýbat, odrazí se to právě na kvalitě našich vztahů. Samozřejmě druhé straně musíme nazpět nabídnout plné a upřímné naslouchání.

Zdeňka Voštová

Small talk je forma navázání kontaktu, potvrzení, že jsme spolu ve vztahu, a potvrzení bezpečné vzdálenosti. Až poté může přijít na řadu snaha konverzaci prohloubit nebo přejít k serióznějšímu tématu. Je dobré se zeptat, zde je v danou chvíli užitečné a potřebné bavit se zrovna o těchto záležitostech a jakým způsobem. Pokud čekáte, že téma může být konfliktní, vyberte si čas, kdy jsou všichni odpočatí, nejsou ve stresu, a také si vyčleňte na povídání dostatečnou dobu.

Pusťte si celý Balanc o hlubokých, povrchních a konfliktních debatách.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.