Dominika o svém deníku z psychiatrie: Když ho čtu, vtahuje mě to zpátky do těch stavů

15. únor 2019

Pavilon zapomenutého šílenství – tak by se měla jmenovat kniha, kterou napsala Dominika během svých četných hospitalizací na psychiatrii. Popisuje v ní svět, ve kterém žije, když jí propukne psychóza. Řadu věcí, o kterých píše, si pak v reálném životě nepamatuje.

Dominice je 33 let. Už na začátku puberty začala mít pocit, že je jiná, něčím posedlá. Nepříjemné, až depresivní pocity zaháněla sebepoškozováním, následně se u ní projevila porucha příjmu potravy. K psychiatrovi se poprvé dostala před deseti lety. Postupně jí byla diagnostikována těžká forma hraniční poruchy osobnosti s psychotickými dekompenzacemi. Své tehdejší stavy popisuje jako výkyvy nálad, sebepoškozování, nejistotu v tom, kdo je a proč tu je, nejistotu v sexuální oblasti a místy byla i sama sobě nebezpečná.

Kamila Ungerová a Dominika

„Po letech, kdy jsem všechny negativní emoce potlačovala, jsem otevřela něco, co asi vůbec otevřeno být nemělo. Prostě to explodovalo a přišla dlouhá vlna nesčetných hospitalizací, do dnešního dne jich bylo asi dvacet, kdy jsem s nejrůznějšími symptomy končila na neklidových odděleních a nikdo úplně nevěděl, co se mnou. Znamenalo to spoustu medikace, spoustu hospitalizací, spoustu nepochopení, spoustu odcizení,“ vypráví Dominika svůj příběh v Diagnóze F. Vedle toho všeho se snažila žít i celkem normální život – pracovat, stýkat se s přáteli, navázala vztah, ze kterého se jí narodila dcera. „Partner do toho šel s vědomím toho, že jsem nemocná, ale je to pro něj jistě velmi zatěžující,“ popisuje Dominika.

Michaela Malá v Diagnóze F: Schizofrenie se nedá vyléčit, člověk se s ní musí naučit žít

03755568.png

Michaela Malá napsala knihu o svém životě s duševní nemocí. V průběhu studia na vysoké škole se jí v životě objevila schizofrenie. Utíkala před ní z jednoho zaměstnání do druhého, sama před sebou ale neutekla, a tak následovala řada dní strávených hospitalizací v psychiatrické nemocnici.

Dominičin příběh v Diagnóze F vypráví i její kamarádka Kamila Ungerová, která je s Dominikou téměř v každodenním kontaktu. „Spolu s Dominiky rodinou už dokážeme odhadnout ten okamžik, kdy je nutné buď zahájit hospitalizaci, nebo alespoň zajít do krizového centra, což je obrovský pokrok,“ říká Ungerová. Právě ona přišla s nápadem, že by se Dominičiny deníky měly vydat knižně, podle ní by mohly pomoci lidem, kteří zažívají něco podobného. „Bylo by skvělé, pokud by v nich lidé našli naději, že ačkoliv ta cesta není jednoduchá a je tam hrozně moc pádů, tak i s těžkou diagnózou je šance na zlepšení, stabilizaci a žití plnohodnotného života,“ dodává Ungerová.

Čeho se Dominika bojí? Jak její nemoc vnímá dcera? A daří se jí žít plnohodnotný život tak, jak o to usiluje? Poslechněte si Diagnózu F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.