Dospívající dívky jsou možná v nejzranitelnější fázi života. Jak dospět zdravě a bez škod?

22. únor 2022

„Dospívání je hodně náročná a křehká doba, zejména pro dívky je to snad nejcitlivější období,“ vysvětluje v Balancu psycholožka Tereza Konrádová, která se věnuje práci s dospívajícími dívkami. Během dospívání mladé ženy navazují první vztahy, otvírá se jim sexuální život a experimentují s psychoaktivními látkami. Protože jsou v tomto věku zranitelné, může se toho hodně pokazit. Jak úspěšně zvládnout cestu z dospívání do dospělosti?

„Separace je oddělování od původního prostředí, osamostatňování.“ A může probíhat optimálně nebo s problémy. Hodně záleží na tom, z jakého prostředí se osamostatňujeme. Když to doma nefunguje, mohou se holky snažit dostat pryč dříve. Někdy pak navazují první partnerské vztahy, které ale nemusí být zdravé. Třeba i otěhotní a končí předčasně školu.

Čtěte také

Rizikovým faktorem jsou i psychoaktivní látky. Čím později je člověk zkusí, tím menší riziko podstupuje. V kombinaci s milostnými vztahy ale mohou být drogy pastí, ze které se obtížně dostává. Doma a ve škole to není nic příjemného a najednou je tu někdo a něco, co přináší příjemné pocity, které v životě chybí.

„K rozvoji sebepoškozování dochází kolem puberty, když se objevují první konflikty.“ Oddělování od rodiny a cesta k dospělosti s sebou přináší nutné konflikty. Čím lépe se jimi podaří projít, tím větší je šance na zdravý průběh celého procesu.

Sebepoškozování ale bohužel někteří mladí lidé používají jako ventil napětí, které neumí uvolnit jinak. Je důležité je za to netrestat, ale mluvit o tom, co jim to přináší, proč to dělají a popřípadě vyhledat odbornou pomoc.

Poslechněte si celý rozhovor o dospívání dívek, obtížích a zdravé separaci.

autor: Petr Bouška
Spustit audio