Dotek lidskosti ve stěně hluku. Kultovní HC kapela Botch se po více než 20 letech vrací na pódia

28. únor 2024

S reuniony kapel (nejen) z 90. let je to ošemetné. Zdaleka ne všem se totiž podaří pracovat se stejnou energií a divokostí jako v minulosti. A byť je to samozřejmě logické, znamená to také, že původní pořádky velmi snadno přestanou fungovat. Mnozí si na toto vzpomněli určitě i ve chvíli, kdy svůj návrat oznámili Botch ze Seattlu, i když tuto informaci provázelo nespoutané nadšení početné fanouškovské základny. Zejména proto, že se zmíněný kvartet reunionu dlouho bránil.

Nakonec u Botch zvítězila touha to vše ještě jednou zažít, podpořená vřelými kamarádskými vztahy a příležitostí zahrát si koncerty ke znovuvydání starých desek. „Botch jsou mistry v mlžení. A tak přesto, že nás z Brianem Cookem (basák Botch a Russian Circles, pozn. red.) pojí dlouholeté přátelství, ani já jsem dlouhou dobu nevěděl, že se něco chystá a jakou to bude mít podobu. Až mi jednoho dne Brian jen tak mezi řečí prozradil, že Botch se sešli ve zkušebně,“ Říká Tomáš Ivan Mládek, který byl hostem ve studiu jakožto osoba nejpovolanější.

Tomáš byl na obou dvou koncertech, které Botch po svém návratu odehráli na domovské scéně. Jedním dechem dodává, že výše zmíněné obavy jsou tentokrát naprosto liché, protože energie je prý naprosto strhující, divoká a v tom nejlepším smyslu slova chaotická. Zároveň ale zůstal přítomen i důležitý element sounáležitosti a lidskosti. Samotní Botch si velmi dobře uvědomují, jak je tohle vše důležité, a i když si dokázali vydobít kultovní status jak v hard core, tak metalové komunitě a ovlivnit tisíce kapel (včetně např. Converge nebo Dillinger Escape Plan), zůstávají zcela nohama na zemi.

Botch k mnohému přistupují s nadhledem a humorem sobě vlastním. Dokazují tak, že "dinosauří" uvažování a absence aktuálního pohledu nemusí být nutně součástí každého návratu, byť v něm může hrát roli nostalgie. Že jde prostě primárně o to, aby to byl pro všechny zážitek. A jsme přesvědčeni, že se to bude týkat i jejich pražského koncertu.

Jaké je civilní povolání Dava Verellena z Botch? Proč se jejich skladby jmenují např. Framce nebo Mikaragua? I to vám v Modelářích prozradí jejich host Tomáš Ivan Mládek!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.