Drogový speciál: Dnešní závislosti

17. květen 2012

Nejčastěji zneužívanou drogou u nás (pomineme-li alkohol, cigarety a marihuanu) je pervitin, na druhém místě jsou opiáty.

Drogy častěji užívají muži. Abyste o někom mohli říct, že je závislý, musí splňovat tři ze šesti diagnostických kritérií závislosti podle MKN-10. On sám si to zpočátku ani nemusí uvědomovat.

MUDr. Vladimír Kmoch přišel do Diagnózy F se třemi příběhy svých pacientů z Kliniky adiktologie 1. LF a VFN UK v Praze. Pokud byste čekali příběhy „vandráků z hlavního nádraží“ budete asi zklamáni. Na některých z nich byste to, že berou, totiž snad ani nepoznali.

02633002.jpeg

Možná je ten správný čas začít víc mluvit o lidech, kteří berou drogy a přitom nežijí na ulici. Můžou to být naši sousedi, úředníci, učitelé, policisté, zdravotníci. Možná už je ten správný čas z uživatelů drog i v médiích sejmout tu děsivou nálepku „čertů, kteří sežerou naše děti“ a mluvit o tématu racionálně a pragmaticky.

Rozhovor s MUDr. Vladimírem Kmochem na téma „dnešní závislosti“ je součástí třídílného Drogového speciálu Diagnózy F.

Druhý díl speciálu se bude věnovat Závislosti na internetu. Pozvání do studia přijal psycholog a výzkumný pracovník Kliniky adiktologie 1. LF a VFN UK v Praze Mgr. Jaroslav Vacek.

MUDr. Vladimír Kmoch (*1979), psychiatr, adiktolog.

Odkazy:
Klinika adiktologie 1. LF a VFN UK v Praze
Informační portál o ilegálních a legálních drogách (NMS / Úřad vlády ČR)
Drogový informační server, Sananim o.s.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.