Druhý dech Islámského státu? Silný je převážně tam, kde selhává stát, říká analytik

24. leden 2022

Takzvaný Islámský stát zánikem chalífátu v Sýrii a v Iráku nezmizel. Některé odnože této mezinárodní džihádistické skupiny mají velmi aktivní členy a v některých oblastech nezpochybnitelný politický a společenský vliv. O nedávných aktivitách Islámského státu, a to nejenom v Africe, se v Hergot!u pobavíme s analytikem Jakubem Ježkem.

Pobočky Islámského státu začaly vznikat už v roce 2015, kdy byl na vrcholu síly. Zčásti za to mohl „silný příběh“, který mobilizoval různé islamistické a džihádistické skupiny zapojené do různých lokálních konfliktů. „Týká se to Asie, ale také pásma Gazy, Egypta, Libye, Sahelu nebo později Konga nebo Mozambiku,“ přibližuje Ježek místa vzniku až dvaceti poboček Islámského státu, z nichž některé fungují dodnes.

Islámský stát v určitých místech není jen teroristickou organizací. Když se mu podaří získat kontrolu nad určitou oblastí, vytváří tam paralelní státní struktury. Vybírá daně a jiné poplatky, část zdrojů distribuuje, organizuje školství či kontroluje obchodní aktivity. Silný je zejména tam, kde oficiální stát dlouhodobě selhává.

Kdo jsou členové Islámského státu? Patří mezi ně i ženy? Co motivuje lidi přidat se k této džihádistické skupině? Jak vypadají místa, kde Islámský stát funguje? Může být dnes Islámský stát nebezpečím pro Evropu? Poslouchejte nový Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.