Držte si své termosky. Přichází VSCO girls, nová internetová kultura

23. září 2019
Fenomem

Internetoví uživatelé čas od času pojmenují novou subkulturu a většinou je to výsměch. Časem nicméně přestane být jasné, jestli se jim jen smějeme, nebo už je také bereme vážně. Stalo se to i VSCO girls – aktuální nové internetové subkultuře.

Termín vznikl jako trochu sarkastická škatulka pro školou povinné dívky, jejichž vzezření kopíruje přeplácanou estetiku filtrů z aplikací na úpravu fotek. Jenže samotné dívky identitu zcela neironicky přijaly a za svoji posedlost roztomilostí se vůbec nestydí.

VSCO je původně mobilní aplikace na focení se spoustou bláznivých filtrů. Funguje ale zároveň také jako sociální síť, skrze kterou lze nacházet kamarády a sdílet selfíčka. Existuje od roku 2011, má přes dva miliony uživatelů a oblíbená je hlavně u náctiletých holek. Teď dala jméno celé subkultuře, která je možná jen vtip, a možná není.

Jak se pozná VSCO girl? Nosí oblečení od cool značek, které ale nejsou vyloženě luxusní, má u sebe vždycky designovou termosku na vodu, na zápěstí nosí střapaté gumičky do vlasů, top bez ramínek a hodně používá citoslovce.

YouTube tutorialy jako „Becoming The Ultimate VSCO Girl“ a „the basic VSCO girl transformation“ s milionovým zhlédnutím ukazují, jak se takovou holkou stát, a přitom si samozřejmě střílí z životního stylu holčiček před pubertou.

Estetika VSCO holek je také vděčným objektem vtipů na sociálních sítích. Na TikToku se uživatelky předhání v parodiích, v nichž šišlají a mávají termoskami, na Instagramu se pod tagem #vscogirls ironicky používají přehnané filtry a na Twitteru se o VSCO girls šíří vtipy a fotky tzv. starter packů. A parodováním VSCO girls se už dnes živí několik youtuberek.

Internet je ale dost zrádné místo, co se týče ironie. Někdy lidé předstírají, že mluví vážně, je to ale jen sranda. Může to ale být i naopak. Když se ostří ironie namířené na VSCO girls v internetových diskuzích rozmaže, zůstane svébytná estetika, kterou začala spousta dívek zcela neironicky kopírovat. Teď už dokonce existují i VSCO dogs. Ozdobit psa sponkami, gumičkami do vlasů a natočit ho na TikTok se stalo hitem přes letošní léto. Na řadě jsou VSCO boys, kluci, kteří točí videa o tom, jak přijali přepálenou estetiku, a fotí se v batikovaných tričkách a se sponkami ve vlasech.

Dělat si na internetu srandu z malých holčiček je vlastně trochu laciné. Když VSCO holky svoji identitu hrdě přijaly, byl to vlastně také způsob, jak umlčit hejtry. Možná VSCO girls zase nebudou tak hloupé, jak se o nich na internetu traduje.

Poslechněte si dnešní Fenomem a dozvíte se, kde se vzaly VSCO girls, proč vypadají jako oživlé filtry z aplikací na úpravu fotek, kdo jsou VSCO boys a proč je poslední dobou v módě fotit psy s barevnými gumičkami v chlupech.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.